Hlavní obsah

Česko má jedno z nejnižších zdanění fyzických osob v Evropě

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Podle studie celosvětové sítě poradenských společností KPMG, ve které bylo letos hodnoceno 96 zemí, patří Česká republika se sazbou 15 procent mezi země s nižším zdaněním příjmů fyzických osob. Ostatní země bývalého východního bloku se pohybují v pásmu 10 až 20 procent, pouze Polsko a Chorvatsko má vyšší než 30procentní sazbu.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Nejnižší sazbu má v této oblasti dlouhodobě Bulharsko (10 procent). Naopak v ostatních částech Evropy je běžná 40procentní i vyšší sazba daně z příjmů fyzických osob. Nejvyššími daněmi z příjmů fyzických osob jsou v Evropě zatíženi lidé ve Švédsku (téměř 57 procent) a Dánsku (přes 55 procent).

Česká republika má jedno specifikum, kterým je tzv. superhrubá mzda. V praxi znamená, že se daň nevypočítává z hrubé mzdy, jako je tomu ve většině ostatních zemí, ale že je základ daně navýšen o sociální a zdravotní pojištění hrazené zaměstnavatelem.

„Reálná efektivní sazba daně je tak ve skutečnosti na úrovni 22 až 23 procent. Superhrubá mzda rozhodně nepatří mezi transparentní ukazatele,“ říká Jan Žůrek z KPMG Česká republika.

Nejvyšší průměrnou sazbu daně z příjmů v Evropě mají země na jejím západě – pohybuje se okolo 45 procent. V severní Evropě se průměrná sazba pohybuje okolo 40 procent. Průměrné sazby v jižní Evropě se přibližují 39 procentům.

Nejvyšší sazbu na světě ve výši 59 procent má Aruba, malý ostrov v Karibském moři, který je novým účastníkem průzkumu.

Ve studii se uvádí, že mírné úpravy průměrné sazby se provedly v Lotyšsku, Finsku, Irsku a na Islandu. Lotyšsko sazbu snížilo o jedno procento. Irsko ji naopak zvýšilo na 48 procent.

Státy s nejvyšší sazbou daně z příjmu fyzických osob
Aruba59 procent
Švédsko57 procent
Dánsko55 procent
Nizozemsko52 procent
Rakousko50 procent
Belgie50 procent
Spojené království Velké Británie a Severního Irska50 procent
Japonsko50 procent
Česko15 procent
Zdroj: KPMG

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám