Hlavní obsah

Česká pošta od srpna zdraží

Právo, Jiří Novotný

Za běžné listovní zásilky si lidé budou muset od 1. srpna připlatit. Například obyčejný dopis do 50 gramů zdraží Česká pošta (ČP) z nynějších deseti na třináct korun, doporučený dopis z 26 na 29 Kč. O dvě koruny bude dražší podání cenného psaní.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Článek

„Pošta nemá příliš na vybranou. Ceny u listovních zásilek upravujeme po pěti letech, v jejichž průběhu zdražily energie a pohonné hmoty dokonce téměř o 40 procent,“ řekl v úterý Právu mluvčí ČP Ivo Mravinac.

Průměrná česká domácnost vydá ročně navíc jen asi padesátikorunu
Ivo Mravinac, mluvčí ČP

Závažnější je ale podle mluvčího fakt, že poště zůstávají fixní náklady a přitom objem listovních zásilek dramaticky klesá.

„Protože 95 procent listovních zásilek musíme doručit do druhého dne, a to kamkoli po republice, musíme na to mít nastavené drahé technologie a udržovat armádu doručovatelů. Přitom propad ve výnosech z listovky představoval jen v loňském roce 470 miliónů Kč,“ vyčíslil Mravinac.

Místo dopisů se píší esemesky

Meziroční propad listovních zásilek se v posledních dvou letech zrychlil ze tří na osm procent. Ročně to představuje úbytek půl miliardy zásilek. Lidé prostě stále méně píšou dopisy. Přednost dávají esemeskám či chatování na internetu. A ti, kteří si život bez dopisů neumějí představit, sáhnou od srpna hlouběji do kapsy.

„Průměrné české domácnosti se ale zdražení příliš nedotkne, vždyť ze svého ročního rozpočtu vydá navíc jen asi padesátikorunu,“ tvrdí Mravinac.

Možností, jak ušetřit, je zákaznická karta

Dopad zdražení by měla zmírnit novinka – zákaznická karta České pošty. Lidé si ji budou moci od července bezplatně objednat na kterékoli z 3300 pošt nebo na webové adrese www.zakaznicka-karta.cz. Obdrží ji do deseti dnů a získají pak u vybraných služeb nárok na slevu z poštovného.

Například za obyčejné psaní budou držitelé karty od srpna platit jen o korunu více než dosud, doporučený dopis jim zdraží maximálně o 2 Kč a podání cenného psaní se jim vůbec neprodraží.

„Kartu jistě uvítají zejména malé firmy, které nemají s ČP smlouvu, a přitom musejí rozesílat nemálo listovních zásilek,“ uvedl Mravinac.

S touto kartou získají klienti ČP i některé další výhody. Podání zásilky na poště bude pro ně rychlejší, protože již nebudou muset vyplňovat podací lístky. Zdarma jim ČP bude e-mailem zasílat potvrzení o dodání zásilek a chystá pro ně i některé další benefity. V době liberalizace poštovních služeb si tak chce udržet klientelu a čelit konkurenci jiných provozovatelů.

Česká pošta ujišťuje, že i po zdražení budou ceny jejích služeb jedny z nejnižších v Evropě. Například za obyčejné psaní se v Rakousku v přepočtu na koruny platí 14,50 Kč, ve Velké Británii a v Německu 15 Kč, v Belgii 20 Kč a v Itálii 23 Kč. Levnější než u nás ovšem už bude po srpnovém zdražení zaslání dopisu na Slovensku (11,50 Kč) i v Polsku, kde to stojí 10 korun.

Reklama

Související témata:

Související články

České poště nefungovaly webové stránky

Ve středu odpoledne nefungovaly od cca 14 hodin internetové stránky České pošty. Informaci Novinkám potvrdila mluvčí České pošty Marta Selicharová.

Výběr článků

Načítám