Hlavní obsah

Česká ekonomika vzrostla meziročně o 4,5 procenta

Novinky, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

České ekonomice se ve druhém čtvrtletí dařilo. Podle předběžného odhadu Českého statistického úřadu (ČSÚ) vzrostl český hrubý domácí produkt (HDP) mezičtvrtletně o 2,3 procenta a meziročně o 4,5 procenta.

Foto: David Ryneš, Novinky

Hrubý domácí produkt ČR

Článek

Meziročně i mezičtvrtletně bylo ve druhém čtvrtletí o čtyři pracovní dny méně.

Podle předběžného odhadu přispěla k rychlému růstu zejména domácí poptávka, podpořená rostoucí spotřebou domácností i investiční aktivitou firem. Rostla výkonnost většiny odvětví českého hospodářství, vedle zpracovatelského průmyslu šlo i o většinu služeb.

„Ekonomika se podruhé v rámci hospodářského cyklu mohutně nadechuje a doufejme, že jí to nadlouho vydrží,” uvedl pro Novinky hlavní analytik Tginvest.cz Petr Vlasák.

„Všechno naznačuje, že v kombinaci s inflací a rostoucími mzdami bude ČNB ještě silněji šlapat na brzdu a zvyšovat základní úrokové sazby bude ještě rychleji, než předpovídala," dodal.

Na trhu práce zvýšení výkonnosti ekonomiky doprovázela rostoucí zaměstnanost. Ve druhém čtvrtletí byla zaměstnanost podle údajů ČSÚ o půl procenta vyšší než v předchozím čtvrtletí a proti stejnému čtvrtletí loňského roku vzrostla o 1,3 procenta. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám