Hlavní obsah

Nezaměstnanost klesla pod tři procenta. I nadále je nejnižší v Evropské unii

Novinky, bož
Aktualizováno

Česko má i nadále nejnižší nezaměstnanost v celé EU. V červnu klesla pod tři procenta na 2,9 procenta. Průměrná nezaměstnanost v EU činí 7,7 procenta a v zemích platících eurem 9,1 procenta. Vyplynulo to z dat, která zveřejnily statistické úřady ČSÚ a Eurostat.

Foto: David Ryneš, Novinky

Nezaměstnanost (15–64 let)

Článek

Počet nezaměstnaných ve věku 15 až 64 let klesl na 2,9 procenta populace. Meziročně se tak snížil o 1,3 procentního bodu. Míra nezaměstnanosti u mužů očištěná od sezónních vlivů dosáhla 2,4 procenta, u žen 3,5 procenta.

Foto: David Ryneš, Novinky

Míra nezaměstnanosti v červnu

I v kategorii 15 až 74 let, kterou sleduje evropský statistický úřad Eurostat, Česko vykazuje míru nezaměstnanosti 2,9 procenta. I nadále si tak drží pozici na čele žebříčku zemí s nejnižší nezaměstnaností v EU.

Na druhém místě se stále drží Německo se 3,8 procenta. Na třetím místě se podle Eurostatu umístila Malta se 4,1 procenta. V sousedním Polsku činí míra nezaměstnanosti 4,8 procenta, v Rakousku 5,2 procenta. Slovensko se potýká s nezaměstnaností 7,6 procenta.

Rozdílná metodika statistických úřadů a úřadů práce
ČSÚ na základě vlastního šetření prováděného v domácnostech měří takzvanou obecnou míru nezaměstnanosti podle metodiky Mezinárodní organizace práce (ILO). Výsledek se týká lidí ve věku mezi 15 a 64 lety a počítá se jako poměr nezaměstnaných a ekonomicky aktivních.Statistické šetření umožňuje podchytit i velkou skupinu lidí bez práce, kteří si práci nehledají, neboť často nevěří, že by ji mohli nalézt.Eurostat vychází ze stejné metodiky jako ČSÚ, jehož údajů využívá. Rozdíl je jen ve věkové kategorii. Eurostat porovnává nezaměstnanost lidí ve věku mezi 15 a 74 lety.Čísla statistiků jsou rozdílná proti údajům úřadů práce. Úřad práce ČR (ÚP) uvádí počet nezaměstnaných registrovaných na úřadu a porovnává ho s počtem všech lidí ve věku mezi 15 a 64 lety, kteří žijí na daném území.

„Vývoj na trhu práce je příznivou zprávou pro zaměstnance, tedy pro domácnosti v zemích Evropské unie a pro jejich ochotu a schopnost zvyšovat spotřebu,“ komentoval data pro Novinky hlavní ekonom Generali Investments Radomír Jáč.

„Zároveň ale tato situace již po mnoho měsíců, či dokonce několik čtvrtletí vede v řadě evropských ekonomik k nedostatku pracovní síly a tento faktor se pro mnohé firmy a odvětví stává bariérou pro jejich další expanzi,“ upozornil Jáč.

Reklama

Výběr článků

Načítám