Hlavní obsah

Česká ekonomika rostla v prvním čtvrtletí o 2,8 procenta

Novinky, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Český hrubý domácí produkt (HDP) v prvním čtvrtletí roku meziročně vzrostl o 2,8 procenta. Vyplývá to ze zpřesněného odhadu Českého statistického úřadu (ČSÚ) zveřejněného v pátek. Statistici přitom původně odhadovali, že ekonomika meziročně rostla o 2,5 procenta, následně v květnu odhad zvýšili na 2,6 procenta.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Hrubý domácí produkt ČR

Článek

Podle údajů ČSÚ oproti poslednímu čtvrtletí loňského roku reálně o 3,1 procenta vzrostl úhrn peněžních a nepeněžních příjmů domácností. Reálná spotřeba na obyvatele se mezičtvrtletně zvýšila o 3,8 procenta a míra úspor poklesla o 0,8procentního bodu.

Míra investic nefinančních podniků se snížila oproti předchozímu čtvrtletí o 1,4procentního bodu. „Nefinanční podniky dále investují, i když méně než v předchozím období,” uvedl Vladimír Kermiet, ředitel odboru národních účtů ČSÚ.

„Současně jim rostou mzdové náklady, které v prvním čtvrtletí vzrostly meziročně o 7,7 procenta, což se nadále projevilo ve snižování míry zisku,“ dodal.

Růst za celý rok 2,4 nebo 2,5 procenta

„Za celý letošní rok očekáváme růst HDP na úrovni 2,4 procenta. Hlavním tahounem by měla zůstat spotřeba domácností. Investice v letošním roce své tempo mírně zvolní, čisté exporty budou domácí ekonomiku brzdit,” sdělila Novinkám ekonomka Komerční banky Jana Steckerová.

Podobný názor zastává i hlavní ekonom Generali Investments CEE Radomír Jáč. „Předpokládám, že meziroční růst české ekonomiky bude v průběhu letošního roku zpomalovat a růst HDP za celý rok 2019 bude činit méně než 2,5 procenta, po loňském růstu o 2,9 procenta,” uvedl.

Mezinárodní měnový fond (MMF) naposledy v květnu snížil odhad letošního českého růstu na 2,5 procenta. Stejný růst ve své květnové prognóze očekávala i Česká národní banka (ČNB).

Reklama

Výběr článků

Načítám