Hlavní obsah

Češi šetřili i v létě, maloobchodníci měli opět nižší tržby

Novinky, toh
Aktualizováno

Obchodníkům se podle očekávání v létě příliš nedařilo. Podle statistiků tržby v maloobchodu včetně motoristického segmentu v červenci meziročně klesly o 4,9 procenta. Na nižších tržbách se opět podepsaly zejména slabé prodeje nepotravinového zboží. V pondělí to uvedl Český statistický úřad (ČSÚ).

Foto: Darren Staples, Reuters

Článek

"Spotřebitelé jsou díky ekonomické recesi (která se projevuje především v růstu nezaměstnanosti a v nižším růstu reálných mezd) ve svých výdajích mnohem opatrnější a spíše spoří, aby si vytvořili určitou finanční rezervu,“ komentoval čerstvá data analytik Komerční banky Miroslav Frayer. 

Ze statistiky ČSÚ vyplývá, že v červenci lidé nejvíce utráceli za drogistické a farmaceutické zboží (nárůst o 4,6 %). Obdobně tomu bylo s oblečením a obuví (nárůst prodejů o 4,3 %). Naopak do celkového výsledku citelně zasáhly tržby za výrobky pro domácnost (pokles o 10,4 %).

Analytik společnosti Citco Tomáš Volf upozornil, že maloobchodníci nemohou nereagovat na slabou spotřebitelskou poptávku, a tak se snaží nalákat zákazníky především na všemožné slevy a zvýhodněné nákupy. 

Podle odborníků budou Češi málo utrácet i po zbytek letošního roku.

Reklama

Výběr článků

Načítám