Hlavní obsah

Češi dali loni za jídlo a nápoje v průměru 22 000 korun

Lidé dali v loňském roce za potraviny v průměru 22 212 korun, což je o 359 korun méně než předchozí rok. Důvodem je snížení cen potravin i fakt, že lidé například kupovali méně masa.

Foto: Grace Liant, Reuters

Článek

Loni se meziročně snížily ceny potravin a nealkoholických nápojů o 3,9 procenta. Alkohol a tabák, které do skupiny také spadají, naopak podražily o 6,5 procenta.

To se projevilo pětiprocentní růstem výdajů za ně na 3240 Kč na osobu za rok.

Lidé loni kupovali méně masa, u hovězího by se to dalo vysvětlit vyššími cenami, klesla ale i spotřeba vepřového a drůbežího, jejichž ceny se naopak snížily. Méně lidé kupovali ovoce, vejce i pečiva.

Po předloňském poklesu se přibližně o tři procenta na 250 kilogramů opět meziročně zvýšila spotřeba mléka, sýra a ostatních mléčných výrobků vyjma tvarohu. Zatímco spotřeba másla loni vzrostla a průměrný Čech jej snědl pět kilogramů, konzumace margarínů, olejů i sádla se mírně snížila.

Lidé kupují stále stejné výrobky, často ale volí jejich levnější varianty. "Je patrné, že spotřebitelská cena konkrétního sortimentu má na spotřebu menší vliv než cena výrobků substitučních a především na spotřebu působí vývoj koupěschopné poptávky," stojí ve zprávě ministerstva zemědělství, z níž čísla vychází.

Nejvyšší část svých příjmů, o 17 procent více než průměrná domácnost, na nákup potravin dlouhodobě dávají domácnosti důchodců. Důchodci mají ze všech sledovaných skupin nejvyšší hmotnou spotřebu potravin, naopak nejméně vydávají za veřejné stravování.

Anketa

Jaké maso nejčastěji kupujete?
hovězí
5,4 %
vepřové
28,4 %
drůbeží
59,1 %
jiné
1,7 %
maso nekupuji
5,4 %
Celkem hlasovalo 16015 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám