Hlavní obsah

Ceny v srpnu vzrostly meziročně o 3,1 procenta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Inflace v srpnu vzrostla meziročně o 3,1 procenta. Zdražily zájezdy, potraviny a nealkoholické nápoje. Naopak zlevnilo oblečení a obuv. Data v pátek zveřejnil Český statistický úřad.

Článek

"Růst spotřeby domácností se již začíná projevovat v akcelerující inflaci. Dnešní inflační data tak pro ČNB znamenají první větší varovný signál a říjnové zvýšení sazeb nabírá reálnější podoby, " uvedl analytik Komerční banky Jiří Škop.

Spotřebitelské ceny vzrostly v srpnu oproti předchozímu měsíci o 0,2 procenta. V srpnu zdražily hlavně zahraniční zájezdy a rekreační pobyty vlivem vrcholící sezóny, a to o 10,3 procenta.

Vzrostly také ceny léků a doplatků na léky, meziročně o 7,8 procenta. Pohonné hmoty zdražily meziměsíčně o 0,7 procenta.

Pokračovalo zdražení pečiva, potravin a nealkoholických nápojů. Ceny chleba byly vyšší o 20,1 procenta a ceny běžného pečiva o 29,3 procenta. Zdražily také brambory a ovoce mírného pásma.

Podražilo také bydlení, voda, energie a paliva. Ceny zemního plynu byly vyšší o 24,6 procenta, elektřiny o devět procent, tepla o 12,1 procenta. 

Klesají ceny oblečení a věcí do bytu

Zlevnilo naopak oblečení a obuv hlavně vlivem doprodejů letního zboží. Snížily se ale také ceny bytového vybavení a zařízení do domácnosti. Nižší než loni byly zejména ceny drůbeže, jižního ovoce, čokolády a čokoládových výrobků, kakaa, kávy, čaje.

Snížení cen čokolády a čokoládových výrobků, kávy, čaje a některých dalších potravin bylo dáno jejich přeřazením do snížené pětiprocentní sazby DPH.

V červenci vzrostly ceny meziročně o 2,9 procenta. [celá zpráva]

Česká národní banka je přesvědčena, že nynější vývoj veřejných financí představuje riziko pro inflaci. Kvůli vysokému plánovanému schodku státního rozpočtu a výdajům, které jsou dané zákonem, je situace vážnější než v minulosti. Proti inflaci by mohlo působit jedině případné posilování koruny.

Reklama

Související články

Inflace rekordně vzrostla o 3,1 procenta

Ceny v květnu vzrostly meziročně o 3,1 procenta, což je nejvíce od října 2004. Zdražily potraviny, telefonování a pohonné hmoty. Zlevnilo naopak oblečení...

Zdražení zájezdů přispělo k růstu cen

Ceny v červenci vzrostly meziročně o 2,9 procenta. Zdražily zájezdy, nealkoholické nápoje, pečivo, brambory, ovoce a zelenina. Naopak zlevnilo oblečení a obuv....

Výběr článků

Načítám