Hlavní obsah

Ceny v průmyslu a zemědělství loni výrazně stouply, zdražování bude pokračovat

Aktualizováno

Ceny průmyslových výrobců se v průměru za celý loňský rok zvýšily o 7,1 procenta, což byl nejvyšší meziroční růst od roku 1995. V zemědělství byl loňský nárůst oproti roku 2020 vyšší o 6,9 procenta, ceny stavebních prací stouply o 5,1 procenta a ceny tržních služeb pro podniky o 1,3 procenta. Ukázala to data Českého statistického úřadu (ČSÚ).

Foto: Pavel Karban, Právo

Ilustrační foto

Článek

Za samotný loňský prosinec ceny průmyslových výrobců zpomalily meziroční růst na 13,2 procenta z listopadových 13,5 procenta.

Naopak v zemědělství nárůst cen zrychlil na 18,8 procenta ze 14,6 procenta v listopadu a ve stavebnictví na 8,3 procenta ze 7,9 procenta. Tržní služby pro podniky v posledním loňském měsíci zdražily meziročně o 1,7 procenta, jen mírně méně než o měsíc dříve. Ceny výrobců naznačují budoucí vývoj cen pro spotřebitele.

Meziměsíčně pak klesly v prosinci ceny průmyslových výrobců o desetinu procenta. Ceny tržních služeb pro podniky dokonce o dvě desetiny procenta. V zemědělství došlo k nárůstu o 3,7 procenta, u stavebních prací o 0,3 procenta.

Průmyslu se i přes problémy v automobilové výrobě v listopadu dařilo

Ekonomika

„Rok 2021 se neblaze zapíše do historie českého průmyslu jako rok skokového zdražování. Cenový chaos, který jsme zažili, byl nejhorší od roku 1995. Letošek bohužel nepřinese výrazné zlepšení,“ uvedl hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.

Další zdražování se bude podle něj týkat i zemědělství. „Zdražování komodit a chemických látek neblaze ovlivní růst cen v zemědělství. Hnojiva výrazně podraží, což se odrazí ve zvyšování cen potravin. Hrozí, že někteří výrobci budou šidit kvalitu, aby udrželi přijatelné ceny pro spotřebitele,“ dodal.

Nejvíce zdraží potraviny

O tom, že trend zdražování bude pokračovat i v nadcházejících měsících, je přesvědčen také Tomáš Volf ze společnosti Citfin. „Firmy budou muset mnohem pečlivěji přemýšlet nad svými výdaji. Máme před sebou ještě několik měsíců dramatického zdražování. Ve druhé polovině roku se projeví vyšší srovnávací základna, takže ceny mohou mírně zpomalit své tempo. Stále však budeme svědky podstatného zdražování,“ řekl.

Lidé u potravin stále více hledí na cenu

Finance

Podle hlavního ekonoma Trinity Bank Lukáše Kovandy budou výrazně zdražovat zejména potraviny. Celoroční nárůst cen odhaduje až na deset procent, což by bylo nejvíce za posledních 22 let. V roce 2008 vzrostly o 8,1 procenta.

„To by byla obrovská rána zejména pro hospodaření sociálně zranitelných domácností, jako jsou ty seniorů či samoživitelek. V roce 2008, kdy potraviny zažily v Česku své zmíněné rekordní zdražování tohoto milénia, ve světě také jako nyní vrcholil nebývalý růst cen energií, tehdy v čele s ropou. Letos se situace může v mnohém opakovat, zejména právě v dopadu rostoucích cen energií a surovin do cen potravin,” uvedl Kovanda.

Reklama

Výběr článků

Načítám