Hlavní obsah

Ceny ropy se blíží 80 dolarům, benzín bude zdražovat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Když před dvěmi lety způsobil hurikán Katrina kvůli omezení těžby v Mexickém zálivu růst cen ropy na více než sedmdesát dolarů za barel, byl celý svět na poplach a obával se nové ropné krize. V současnosti se cena ropy přiblížila opět k 78 dolarů a ropnou krizi nikdo nevzpomene. Vyšší ceny ropy znamenají zdražení benzínu.

Článek

Za posledních sedm mesíců podržila ropa téměř o dvacet dolarů za barel (cca 159 litrů). Ještě v lednu byla cena kolem 60 dolarů, i níže. Na konci června už to bylo 70 dolarů za barel, v červenci ještě o tři dolary více.

Desetiměsíční maximum padlo 5. července, když cena přesáhla 74 dolarů. O pouhý den  později pak již stála 75 dolarů. A od té doby se sune stále dál.

Příští rok možná už 100 dolarů

V příštích týdnech by se cena ropy mohly stabilizovat v blízkosti rekordních hodnot. "V současnosti jdou proti sobě dva trendy. Končící motoristická sezona v USA tlačí ceny dolů. Naproti tomu zde existuje celé řada rizik, jakými jsou například blížící se sezóna hurikánů nebo nejistá situace v Nigérii, Iránu, Iráku. Ty pak tlačí cenu ropy nahoru," řekl Novinkám analytik společnosti Cyrrus Marek Hatlapatka.

Na podzim by se měla podle Hatlapatky situace uklidnit a pokud bude mírná zima, mohla by stejně jako letos spadnout cena ropy na 50 -60 dolarů. Samozřejmě při nečekaných situacích mohou nastat značné výkyvy. Trh je velice nervózní a při jakémkoli výpadku těžby ceny raketově rostou. "Je velice pravděpodobné, že by mohla být v příštím roce pokořena psychologická hranice 100 dolarů za barel," řekl Hatlapatka.

Podle dřívějších vyjádření generálního tajemníka Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) Abdalláha Badrího jsou současné ceny zhruba sedm dolarů nad reálnou tržní cenou jen kvůli obavám západních odběratelů z politické nejistoty. To ale podle Badrího není pravda, protože kartel má kapacity ke zvýšení těžby, pokud si to situace na trhu vyžádá.

Není proto divu, že Západ se stále větší nadějí pohlíží na výrobu biopaliv, které by mu pomohla vymanit se ze závislosti na dovozu ropy a posílit energetickou soběstačnost. Tyto snahy se nelíbí Organizaci zemí vyvážejících ropu, která se obává snížení pohádkových příjmů, na něž si členské země zvykly. Ropný kartel hrozí, že v případě většího příklonu k biopalivům by zvážil snížení investic do nové těžby.

OPEC loni na ropě vydělal 13,3 bilionu korun

Vysoké světové ceny ropy loni vynesly ropnému kartelu rekordní příjem 649 miliard dolarů (13,3 biliónu Kč). Proti roku 2005 je to nárůst o 22 procent. V čísle jsou zahrnuty i příjmy za zemní plyn. OPEC však ve své výroční zprávě připomněl, že těžil suroviny téměř na maximum svých kapacit a že ceny ropy loni dosáhly historických maxim.

Příjmy Saúdské Arábie, která je největším světovým ropným vývozcem, loni za ropu, zkapalněný a zemní plyn vzrostly o 20 procent na 194 miliard dolarů, uvedl OPEC ve výroční statistické zprávě.

"Členové OPEC si určitě zvykli na rostoucí příjem," reagoval analytik společnosti PFC Energy Paul Tossetti. "Z toho důvodu budou velmi opatrně rozhodovat o tom, jak vysokou produkci v dalších měsících přidají na trh," dodal.

Za benzín dají lidí více

Jak se projeví rostoucí cena ropy na peněženkách závisí kromě samotných cen ropy i na kurzu dolaru. Podle Marka Hatlapatky by se měly ceny pohonných hmot v druhé polovině léta ještě zvyšovat. Díky slábnoucímu dolaru a posilující koruně by však neměl být nárůst tak výrazný.

Podle posledních údajů z minulého týdne cena benzínu Natural 95 poprvé od února klesla, a to o čtyři haléře na 30,63 Kč. Průměrná cena za litr nafty se rovněž nepatrně snížila o dva haléře na 28,46 Kč. I přes dlouhodobý růst však ceny pohonných hmot nedosahují úrovně loňského srpna, kdy stál litr benzínu průměrně 32 korun. Za litr nafty motoristé platili zhruba 30 Kč.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám