Hlavní obsah

Ceny nových domů v Číně klesly nejvíce za šest let

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ceny nových domů v Číně se v říjnu proti září snížily o 0,2 procenta, nejvíce od února 2015, a zároveň klesly poprvé od března téhož roku. S odkazem na data čínského statistického úřadu to v pondělí uvedla agentura Reuters. Pokles cen zaznamenaly i starší domy určené k prodeji. Nemovitostním trhem v posledních měsících otřásly problémy developerské společnosti China Evergrande.

Foto: Thomas Peter, Reuters

Nová výstavba v Pekingu. Ilustrační foto.

Článek

Počet nově zahájených staveb se od ledna do října ve srovnání se stejným obdobím loni snížil o 7,7 procenta. Měst, která nahlásila růst cen domů, bylo minulý měsíc také nejméně od března 2015.

Ceny starších nemovitostí se snížily v 64 ze 70 měst, která statistici vyhodnocují. Prohloubil se i propad investic do nových projektů.

Kromě problémů velkých developerů se splácením půjček má na trh vliv nová vlna koronaviru, která se Čínou šíří, a také rozsáhlé výpadky elektřiny.

Zadlužené Evergrande se těsně vyhnulo bankrotu, prodalo podíly v mediální firmě

Svět

Čínský trh s nemovitostmi podle některých měřítek tvoří čtvrtinu hrubého domácího produktu (HDP) země a prudce ochlazuje od května.

Většina analytiků ale očekává, že se poptávka a nabídka vrátí k normálu do konce letošního roku nebo na začátku roku příštího. Předpokládají, že čínské úřady budou postupovat tak, aby sektor stabilizovaly.

Úřady situaci vyostřily, když loni v létě začaly přísněji regulovat nové půjčky na bydlení.

Prodej elektrických aut dál roste, trhu vládne Čína

Ekonomika

Odhaduje se, že Čína bude i nadále omezovat nadměrné půjčování ze strany developerů a spekulativní nákupy domů, ale více uvolní podmínky financování pro novomanžele nebo lidi, kteří potřebují nízkonákladové bydlení.

„Pravidla se budou stále více uvolňovat a očekává se, že se trh postupně stabilizuje, protože účelem regulací je trh stabilizovat. Ten nebude ani prudce stoupat, ani klesat,“ řekl Čang Ta-wej z realitní kanceláře Centaline.

Reklama

Výběr článků

Načítám