Hlavní obsah

Centrální banka překvapivě snížila sazby

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Bankovní rada České národní banky překvapivě snížila úrokové sazby o čtvrt procentního bodu. Základní repo sazba tak klesla na rovná dvě procenta, řekla ČTK mluvčí centrální banky Alice Frišaufová. Analytici sice prostor pro pokles sazeb nevylučovali, tento krok však čekali až na podzim.

Článek

Bankovní rada snížila i ostatní sazby, diskontní sazba klesla na jedno procento a lombardní na tři procenta. "Nově stanovené úrokové sazby jsou platné počínaje pátkem 1. srpna 2003," dodala Frišaufová.

Snížení sazeb je druhé v řadě a za posledních několik týdnů tak sazby klesly o půl bodu. To by se mělo projevit v dalším zlevnění úvěrů, klesne však i úročení vkladů. "Na krok ČNB budeme adekvátně reagovat," řekla Věra Čarná z tiskového odboru České spořitelny.

Analytik: To je nářez

Centrální banka tak již podruhé za sebou šokovala trhy. "To je nářez," komentoval rozhodnutí ČNB analytik Raiffeisenbank Ivo Nejdl. Podle něj však čtvrteční krok zřejmě bude posledním, protože české sazby opět klesly na úroveň v eurozóně a ČNB tak předstihla kroky Evropské centrální banky.

ČNB tak podle něj poskytla domácí ekonomice další prostor k růstu. Hlavním důvodem poklesu je totiž zřejmě slabý růst celosvětové ekonomiky, který rovněž omezuje domácí hospodářství. "Ekonomika jede na půl plynu," uvedl Nejdl.

Centrální banka si navíc podobný pokles může dovolit, protože nehrozí závažnější inflační tlaky. Analytici vesměs prohlašovali, že ČNB má prostor pro pokles sazeb, k tomuto kroku však podle nich mělo dojít až na podzim.

Proti snížení sazeb totiž hovořilo nedávné oslabení koruny či lepší údaje z domácí ekonomiky, především vývoj zahraničního obchodu.

Další pokles už asi nebude

Guvernér České národní banky Zdeněk Tůma nepředpokládá po čtvrtečním snížení úrokových sazeb v blízké budoucnosti další podobný krok. "Nevidím žádný zásadní důvod pro další snížení sazeb," řekl Tůma novinářům.

Podle něj nelze v současné době čekat ani výraznější výkyvy kurzu koruny. Česká měna se však může pohybovat oběma směry, její vývoj bude záviset především na osudu vládní reformy veřejných financí. "Kurz by neměl ustřelit nějak dramatickým způsobem," uvedl guvernér.

Zároveň upozornil, že na případné nepřiměřené výkyvy kurzu by centrální banka reagovala veškerými nástroji, které má k dispozici. Dopad kurzu na rozhodování bankovní rady však nyní není natolik dramatický, jako tomu bylo například loni.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám