Hlavní obsah

ČNB radí zůstat zatím mimo evropský měnový systém

Novinky, Roman Pospíšil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Česká národní banka varuje před urychleným přistoupením k Evropskému měnovému systému (ERM II), v jehož rámci by se musel kurs koruny udržet v určitém předem stanoveném pásmu vůči euru.

Foto: Střední Morava - sdružení cestovního ruchu

Hrad Bouzov

Článek

Zatímco doposud toto pásmo činí 15 procent do plusu i mínusu, nelze vyloučit, že se zúží na 2,25 procenta. To by mohlo například lákat spekulanty k útokům na korunu, které by musela centrální banka za velkých nákladů na intervence odrážet.

Především by však musela být koruna v tomto systému několik let, pokud by se do ERM II vstoupilo již v roce 2004 se vstupem do Evropské unie. Vzhledem k připravované rozpočtové reformě totiž připadá v úvahu splnění maastrichtských kritérií, která podmiňují přistoupení k euru, až někdy kolem roku 2007. Samotný vstup by se tak mohl odehrát nejdříve kolem roku 2010.

Pokud by ČR vstoupila do ERM II již v roce 2004, musela by udržovat kurs koruny ve stanoveném pásmu zhruba šest let. Přitom by ještě nemohla čerpat výhodu z přijetí eura, spočívající v absenci kursových rizik. Jelikož ekonomická situace země se může během tak dlouhého období fundamentálně změnit, může být žádoucí, aby se i kurs koruny k euru měnil o více než eventuálních 2,25 procenta. Jeho svázání do tohoto koridoru by přitom omezilo i možnosti vykonávání měnové politiky ze strany České národní banky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám