Hlavní obsah

Panika na trzích. Cena ropy zažívá volný pád

Novinky, ČTK, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Cena ropy na světových trzích klesla v pondělí téměř o třetinu. Severomořská Brent spadla na 33 dolarů za barel. Jde o největší propad od války v Perském zálivu v roce 1991. Jde o důsledek krachu jednání členů Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) a jejich partnerů v čele s Ruskem ve Vídni. Z nízkých cen ropy se mohou radovat čeští motoristé.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Vývoj cen ropy Brent

Článek

Volný pád cen následoval poté, co Saúdská Arábie oznámila, že odběratelům sníží cenu a naopak výrazně zvýší těžbu.

Krok Rijádu je na trhu vnímán jako začátek cenové války. Kartelu OPEC, jehož je Saúdská Arábie klíčovým členem, se totiž na páteční schůzce ve Vídni nepodařilo přesvědčit Rusko, aby přistoupilo na koordinované snížení těžby suroviny.

Benzin i nafta nejspíš ještě zlevní

Ekonomika

Palivo u benzinek zlevní, ale jen zvolna

Z propadu cen ropy se mohou těšit i čeští motoristé. „Po 30procentním propadu cen ropy můžeme čekat pokles cen benzinu zhruba o dvě až tři koruny. Zlevnění však nepřijde rychle,” domnívá se hlavní ekonom skupiny Natland Petr Bartoň.

„Za normálních okolností by to byla dobrá zpráva pro vládu, lidé by jezdili více a větší prodej benzinu by vládě přinášel více peněz ze spotřební daně, která je nezávislá na ceně ropy,” dodal.

„Nyní však takové zvýšení provozu nelze čekat. Obavy z koronaviru v kombinaci s karanténními opatřeními vedou k omezení provozu. Při nižší ceně benzinu vláda navíc vybere méně na DPH, takže se opět prohloubí její schodek,” vypočítává Bartoň.

Výprodej akcií

V reakci na propad ropy začali investoři s výprodejem akcií. To se nejprve projevilo na asijských trzích. Hlavní index tokijské burzy Nikkei 225 v průběhu pondělního obchodování odepsal 5,07 procenta.

Zemětřesení na burzách. Spor Saúdů s Rusy poslal dolů asijské i evropské akcie

Ekonomika

Tato nálada se přelila i na evropské trhy, na nichž se obchoduje od pondělní deváté hodiny ranní. Index frankfurtské burzy DAX krátce po otevření odepisoval 7,37 procenta.

Pražský index PX se po zahájení pondělního obchodování propadal o 5,6 procenta. Akcie Die Erste ztrácely přes 9 procent na 612 za kus.

Reklama

Související články

Ceny benzinu a nafty dál klesají

Ceny pohonných hmot v Česku dále klesají. Litr nejprodávanějšího benzinu Natural 95 od minulé středy zlevnil o 12 haléřů na průměrných 31,74 koruny. Litr nafty...

Průměrné ceny nafty i benzinu dál klesají

Pohonné hmoty v Česku nadále zlevňují. Průměrná cena benzinu klesla za poslední týden o desetník na 31,51 koruny za litr. Nafta od minulé středy zlevnila o 12...

Výběr článků

Načítám