Hlavní obsah

Bývalý šéf zkrachovalé Wirecard na Filipínách je po smrti

Novinky, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bývalý šéf filipínské divize německého poskytovatele platebních služeb Wirecard Christopher Reinhard Bauer je po smrti. Podle agentury Bloomberg to potvrdily tamní úřady. Bauer je součástí vyšetřování obřího finančního skandálu, kvůli kterému Wirecard vyhlásila insolvenci.

Foto: Andreas Gebert, Reuters

Logo společnosti Wirecard na jejím sídle v německém Aschheimu

Článek

Bývalý manažer zemřel již 27. července ve filipínské nemocnici z přirozených příčin, uvedl ministr spravedlnosti Menardo Guevarra.

Právě Bauera přitom filipínští vyšetřovatelé chtěli vyslechnout v souvislosti s finanční kauzou Wirecardu.

Šéf zkrachovalé Wirecard Jan Marsalek zřejmě utekl do Ruska

Evropa

Filipínští vyšetřovatelé mimo jiné obvinili dva imigrační úředníky, že se podíleli na zfalšování cestovních dokumentů bývalého manažera Jana Marsalka. Toho přitom hledají i německé úřady a byl přidán také na seznam nejhledanějších lidí Interpolu.

Kauza odstartovala v červnu, když auditoři ze společnosti Ernst & Young oznámili, že nemohou najít téměř dvě miliardy eur v rozvaze Wirecardu. Tyto peníze měla mít společnost na dvou účtech v Asii, ale později přiznala, že tyto peníze zřejmě nikdy neexistovaly.

Wirecard byla nejspíš před finančním skandálem i vytunelována

Ekonomika

Společnost na konci června vyhlásila platební neschopnost pod tíhou dluhu 3,5 miliardy eur (92,2 miliardy korun).

Státní zastupitelství v Mnichově teď vede paralelně dvě trestní stíhání. V novějším z nich se zabývá obviněním, že Braun a další dva manažeři od roku 2015 systematicky falšovali bilanční sumu společnosti. K tomuto závěru dospěli na základě výpovědi „korunního svědka”. Kromě Brauna se tato obvinění týkají jednoho ze členů finanční rady a bývalého hlavního účetního firmy.

Vedle toho státní zastupitelství již dříve vzneslo obvinění vůči Braunovi a bývalému provoznímu řediteli společnosti Janu Marsalkovi z klamání akcionářů a manipulace s trhem.

Braun i Marsalek jsou rakouští občané. Braun v reakci na skandál již dříve odstoupil z čela společnosti.

Reklama

Související články

Wirecard zatápí Merkelové i Kurzovi

Skandál kolem firmy Wirecard, zaměřené na finanční služby, která zkrachovala s dluhy ve výši pěti miliard eur (130,9 mld. korun) a odkud „se vypařilo“ 1,9...

Výběr článků

Načítám