Hlavní obsah

Wirecard byla nejspíš před finančním skandálem i vytunelována

Novinky, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Němečtí vyšetřovatelé se zabývají podezřením, že společnost Wirecard vytunelovali. Upozornil na to server listu Financial Times (FT) s odvoláním na osoby obeznámené s případem a na dokument z vyšetřování, který má list k dispozici. Společnost skončila v insolvenci kvůli skandálu „ztracených miliard”, proti jejím bývalým šéfům vede státní zastupitelství trestní stíhání.

Foto: Matthias Schrader, ČTK/AP

Logo Wirecardu

Článek

Státní zastupitelství se zabývá podezřelými operacemi, k nimž došlo těsně před krachem firmy. Už v době, kdy společností zmítal finanční skandál a byla předmětem vyšetřování, z ní odešly platby v objemu 850 milionů eur (22,4 miliardy korun).

Podle zdrojů obeznámených s případem a dokumentu, který má FT k dispozici, mělo jít o nezajištěné půjčky, které byly podle Wirecard určeny na zálohy obchodníkům, kteří zpracovávali karetní transakce v Asii.

Wirecard zatápí Merkelové i Kurzovi

Evropa

Půjčky šly partnerským společnostem v Dubaji, Singapuru a na Filipínách. Vyšetřovatelé se jimi zabývají v rámci trestního stíhání bývalého šéfa firmy Markuse Brauna a dalších bývalých manažerů.

Kauza odstartovala v červnu, když auditoři ze společnosti Ernst & Young oznámili, že nemohou najít téměř dvě miliardy eur v rozvaze Wirecardu. Tyto peníze měla mít společnost na dvou účtech v Asii, ale později přiznala, že tyto peníze zřejmě nikdy neexistovaly.

Společnost na konci června vyhlásila platební neschopnost pod tíhou dluhu 3,5 miliardy eur (92,2 miliardy korun).

Šéf zkrachovalé Wirecard Jan Marsalek zřejmě utekl do Ruska

Evropa

Státní zastupitelství v Mnichově teď vede paralelně dvě trestní stíhání. V novějším z nich se zabývá obviněním, že Braun a další dva manažeři od roku 2015 systematicky falšovali bilanční sumu společnosti. K tomuto závěru dospěli na základě výpovědi „korunního svědka”. Kromě Brauna se tato obvinění týkají jednoho ze členů finanční rady a bývalého hlavního účetního firmy.

Vedle toho státní zastupitelství již dříve vzneslo obvinění vůči Braunovi a bývalému provoznímu řediteli společnosti Janu Marsalkovi z klamání akcionářů a manipulace s trhem.

Kauza ztracených miliard: Razie v kancelářích Wirecardu a v domě bývalého šéfa firmy

Ekonomika

Toho se oba manažeři měli dopustit, když dostatečně a včas neinformovali o nesrovnalostech v auditu finančních výsledků. Společnosti kotované na burze mají povinnost podobné informace neprodleně zveřejňovat.

Braun i Marsalek jsou rakouští občané, což případu dodává mezinárodní rozměr. Braun v reakci na skandál již dříve odstoupil z čela společnosti.

Reklama

Související témata:

Související články

Pád Wirecardu zablokoval i karty Čechů

Jeden z největších finančních skandálů v dějinách Německa má dopad i na mnohé Čechy, kteří nemohou platit svými kartami. Blokované karty má například 40 tisíc...

Výběr článků

Načítám