Hlavní obsah

Němci znovu zadrželi exšéfa Wirecard Brauna, vedení firmy je podezřelé z organizovaného podvodu

Novinky, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Exšéf německé společnosti Marcus Braun byl znovu zadržen. Státní zastupitelství v Mnichově rozjelo v souvislosti se skandálem „ztracených miliard” další trestní stíhání celkem tří osob kvůli podezření z organizovaného podvodu. Ve středu o tom informoval server týdeníku Die Zeit.

Foto: Balk Matthias, ČTK

Sídlo Wirecard v bavorském Aschheimu

Článek

Vyšetřovatelé aktuálně pracují s verzí, že Braun a další dva manažeři od roku 2015 systematicky falšovali bilanční sumu společnosti. K tomuto závěru dospěli na základě výpovědi „korunního svědka”, uvedl server.

Kromě Brauna se nová obvinění týkají jednoho ze členů finanční rady a bývalého hlavního účetního firmy.

Státní zastupitelství již dříve vzneslo obvinění vůči Braunovi a bývalému provoznímu řediteli společnosti Janu Marsalkovi z klamání akcionářů a manipulace s trhem.

Toho se oba manažeři měli dopustit, když dostatečně a včas neinformovali o nesrovnalostech v auditu finančních výsledků. Společnosti kotované na burze mají povinnost podobné informace neprodleně zveřejňovat.

Kauza ztracených miliard: Razie v kancelářích Wirecardu a v domě bývalého šéfa firmy

Ekonomika

Braun i Marsalek jsou rakouští občané, což případu dodává mezinárodní rozměr. Braun v reakci na skandál již dříve odstoupil z čela společnosti. Následně ho tehdy poprvé zadrželo státní zastupitelství v Mnichově, ale o den později byl propuštěn na kauci ve výši pěti milionů eur (134 milionů korun).

Marsalek, jehož by mnichovští vyšetřovatelé rovněž rádi zadrželi, měl podle informací médií po vypuknutí kauzy nejprve navštívit Filipíny a odtud odletět do Číny.

Kauza odstartovala v červnu, když auditoři ze společnosti Ernst & Young oznámili, že nemohou najít téměř dvě miliardy eur v rozvaze Wirecardu. Tyto peníze měla mít společnost na dvou účtech v Asii, společnost ale později přiznala, že tyto peníze zřejmě nikdy neexistovaly.

Reklama

Související témata:

Související články

Pád Wirecardu zablokoval i karty Čechů

Jeden z největších finančních skandálů v dějinách Německa má dopad i na mnohé Čechy, kteří nemohou platit svými kartami. Blokované karty má například 40 tisíc...

Výběr článků

Načítám