Hlavní obsah

Brno má nové parkovací zóny, na kontrolu si muselo půjčit auto z Prahy

Právo, mh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Brně začal platit od prvního září nový systém parkovacích zón. Na dodržování nových pravidel dohlíží monitorovací vůz, který si ale magistrát musel prozatím vypůjčit z Prahy. Původně měly parkování hlídat kamery, soutěž na jejich dodavatele však stále probíhá.

BEZ KOMENTÁŘE: Nové parkovací zóny v BrněVideo: Miroslav Homola, Právo

 
Článek

Magistrát dodržování předpisů kontroluje vozidlem se speciálním zařízením, které monitoruje vydaná povolení pro příslušnou zónu. Vůz provozuje akciová společnost Brněnské komunikace, jejímž jediným akcionářem je město Brno. Společnost si vůz musela ale vypůjčit z Prahy.

Vjezd do značených zón původně měly střežit kamery. Soutěž na jejich dodavatele však měla problémy a byla ukončena. Brno si proto po měsíční zápůjčce kontrolního vozu z Prahy hodlá koupit vlastní vozidlo.

Radní města se koncem srpna rozhodli zrušit výběrové řízení na dodavatele kamerového systému kvůli pochybnostem o jeho transparentnosti. Projektovou dokumentaci dělala firma Veselý, která se zároveň jediná přihlásila do výběrového řízení a nabídla cenu 31 miliónů korun.

Porušení nových předpisů bude řešit městská policie. Pokuta může být až do výše dvou tisíc korun. „Průměrná výše pokut za neoprávněné parkování se však pohybuje ve výši 400 korun,“ upřesnila Tereza Kadrnožková z brněnské městské policie.

Modrá, zelená a oranžová

Zásadní změna začala platit měsíc před komunálními volbami, jež se budou konat 5. a 6. října. Také se už stala předmětem předvolební kampaně. Například ODS i jiné strany slibují, že pokud ve volbách zvítězí, tak se podle nich nedokonalé úpravy budou měnit.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Poloprázdná parkoviště v modrých zónách jsou výsledkem zavedení nového systému v Brně.

Modrá, zelená a oranžová. To jsou v současnosti tři nejdůležitější barvy ve městě pod Špilberkem. Právě těmi jsou označeny tři zóny, které mění systém parkování. Oranžová značí místa obvykle s parkovacími automaty pro všechny. Zelená barva brněnského parkovacího systému je určena pro abonenty, například podnikatele ve vymezené oblasti.

Modrá je v centru města vyhrazena pouze pro rezidenty. Karty pro rezidentní parkování si mohou zájemci zajistit na speciálním pracovišti magistrátu v ulici Zvonařka. Návštěvníci konkrétních rezidentů mohou využít dočasné oprávnění.

Každý rezident má možnost poskytnout návštěvám až 150 hodin parkování ročně. Patřičné povolení však nezaručuje stabilní volné parkovací místo.

Do modré zóny spadají od soboty i zpoplatněná parkoviště, například před budovou Krajského soudu v Brně, což může působit komplikace především mimobrněnským návštěvníkům, kteří byli v těchto místech zvyklí parkovat a cestu do blízkého podzemního parkoviště před Janáčkovým divadlem ještě neznají.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Poloprázdná parkoviště v modrých zónách jsou výsledkem zavedení nového systému v Brně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám