Hlavní obsah

Brexit by nepřinesl nic dobrého, varuje šéfka měnového fondu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Odchod Británie z Evropské unie by brzdil britský hospodářský růst a vedl k nestálosti trhů. Uvedl to v pátek Mezinárodní měnový fond (MMF) ve výroční zprávě. V ní se letos věnoval i důsledkům případného vystoupení Spojeného království z evropského bloku (brexitu). O tom budou Britové rozhodovat 23. června v referendu.

Foto: Peter Nicholls, Reuters

Šéfka MMF Christine Lagardeová na tiskové konferenci v Londýně

Článek

„Na možném odchodu Británie z EU jsme neshledali nic kladného,” zdůraznila šéfka MMF Christine Lagardeová, která v Londýně zprávu představila. Brexit by podle ní byl pro Británii velmi špatný.

„Hlasování pro odchod by vyvolalo delší období nejistoty, které by vedlo k nestálosti finančních trhů a poškodilo růst,” cituje Reuters ze zprávy MMF. Podle jejích autorů by brexit také narušil investice a další finanční činnosti v Británii.

Před riziky brexitu tento týden varovala také britská centrální banka. Odchod z Unie by podle ní prudce oslabil libru a vedl k růstu nezaměstnanosti.

Síly jsou vyrovnané

Brexit by pocítily i další země EU. Podle studie německé DZ Bank by odchod Británie mohl německou ekonomiku jen do konce příštího roku stát až 45 miliard eur (1,2 biliónu korun) a snížit její růst.

Na českou ekonomiku by podle Novinkami oslovených ekonomů neměl mít případný brexit zásadní dopad. Projevit by se mohl přeneseně přes klíčové obchodní partnery, jako je třeba právě Německo. Na druhou stranu by oslabení libry kvůli brexitu zlevnilo Čechům dovolené a nákupy v Británii. [celá zpráva]

Související témata:

Foto: koláž Novinky.cz s použitím Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Foto: Benoit Tessier , Reuters

Francouzská ministryně zahraniční Christine Lagardeová

Britové budou o návrhu na odchod z EU hlasovat v referendu 23. června a průzkumy veřejného mínění ukazují, že síly obou táborů jsou zhruba vyrovnané.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám