Hlavní obsah

Benzin zlevnil nejvýrazněji za 11 let, klesla i cena nafty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Průměrná cena nafty v Česku poprvé od začátku ruské invaze klesla. V pondělí stála 49,22 koruny za litr, o 35 haléřů méně než v neděli. Vyplývá to z údajů společnosti CCS, která ceny sleduje. Třetím dnem v řadě zlevňuje benzin. V pondělí jeho průměrná cena klesla o 54 haléřů na 46,54 koruny. To představuje nejvýraznější mezidenní pokles za více než 11 let, uvedl hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

Foto: Novinky

Průměrná cena pohonných hmot v ČR od 7. března

Článek

Rusko napadlo Ukrajinu 24. února. Cena nafty od té doby neustále rostla, i přes pondělní zlevnění je diesel nyní o zhruba 12,40 koruny za litr dražší a průměrná cena litru benzinu od začátku invaze stoupla o zhruba devět korun.

Ceny ale budou podle Kovandy padat i v následujících dnech. „V následujícím týdnu lze očekávat pokles cen benzínu v průměru do pásma od 44 do 45 korun za litr. Nafta zlevní od pásma 47 až 48 korun za litr,” uvedl.

Hlavním důvodem zlevnění je, že panika na trhu s ropou začíná odeznívat. „Velkoobchodní cena nafty na rotterdamské burze v pondělí poprvé od letošního 1. března klesla pod úroveň 1000 dolarů za tunu,” dodal.

Vliv na pokles cen v ČR má podle Kovandy také „společenský, mediální a politický tlak na zpracovatele, distributory a čerpací stanice, kteří si v posledních dnech evidentně znatelně ponížili své marže”.

Dopravci zablokovali kvůli drahým pohonným hmotám Jižní spojku

Krimi

Nejlevnější pohonné hmoty tankuji motoristé na jihu Čech. Litr Naturalu 95 tam vyjde v průměru na 46,23 Kč a stejné množství nafty na 49,22 koruny.

Naopak nejdražší benzin je v Jihomoravském kraji, v průměru za 46,86 koruny za litr. Za naftu platí řidiči nejvíc ve Zlínském kraji, a to 49,16 Kč za litr.

Vláda minulý týden v reakci na rekordní ceny paliv rozhodla o zrušení povinného přimíchávání biosložky do pohonných hmot a o zrušení silniční daně pro osobní automobily, dodávky a nákladní auta do 12 tun.

MF zahájilo kontroly marží

Ministerstvo financí navíc oznámilo, že bude kontrolovat marže prodejců pohonných hmot. Od úterý by mu měly čerpací stanice posílat pravidelné hlášení o průměrné prodejní ceně benzinu a nafty. Ministerstvo bude požadovat rozšíření dodávaných informací za každou čerpací stanici i zpětně až ke dni 15. února.

Ministerstvo do týdne rozhodne, zda některé pumpaře klepne přes prsty

Válka na Ukrajině

První výsledky bude mít úřad v horizontu jednoho týdne, kdy bude schopen rozhodnout, zda tržní situace umožňuje zásah státu formou cenové regulace stanovující maximální výši marží.

Reklama

Výběr článků

Načítám