Hlavní obsah

Benzin se blíží k 33 korunám za litr, výrazně zdražuje i nafta

Pohonné hmoty v Česku nadále zdražují. Průměrná cena benzinu stoupla za týden o 24 haléřů na 32,94 koruny za litr. Za naftu platí motoristé 32,26 koruny, o 28 haléřů více než minulou středu. Vyplývá to z údajů firmy CCS, která ceny sleduje.

Foto: David Ryneš, Novinky

Průměrná cena pohonných hmot v ČR k 1. květnu

Článek

Nejdražší pohonné hmoty jsou na Vysočině. Litr naturalu tam vyjde v průměru na 33,46 koruny, nafta na 32,97 koruny. Druhým nejdražším regionem je Praha s cenou 33,38 za litr benzinu a 32,83 koruny za stejné množství nafty.

Naopak nejlevněji vyjde litr nafty v Jihočeském kraji, kde stojí v průměru 31,84 koruny. Benzin pak vychází nejlevněji v Moravskoslezském kraji, a to v průměru na 32,56 koruny.

„V růstu cen pohonných hmot v České republice se zrcadlí letošní setrvalé zdražování ropy. Severomořská ropa typu Brent v letošním roce zdražila o více než 33 procent,” uvedl hlavní ekonom společnosti Czech Fund Lukáš Kovanda.

Foto: Maxim Shemetov, Reuters

Těžba ropy v Kaspickém moři

Pohonné hmoty v příštím týdnu podle Kovandy vzrostou o 10 až 15 haléřů na litr. Během května by však měl růst ceny zmírňovat.

„Pokud by nastal krach jednání o smíru v obchodní válce USA a Číny, případně by došlo k jinému negativnímu vyústění jednání, které obě země už řadu týdnů vedou, růst cen pohonných hmot v Česku ustane v květnu či začátkem června zcela,” dodal.

Paliva v Česku zdražují od poloviny února, předtím čtvrt roku zlevňovala. Cena benzinu se nyní dostala na úroveň z přelomu loňského listopadu a prosince. Naftu tankovali motoristé za podobnou cenu naposledy začátkem letošního roku.

Reklama

Výběr článků

Načítám