Hlavní obsah

Benzin je nejdražší za devět let. Cena překonala 37 Kč

Martin Procházka, Právo, Martin Procházka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ceny pohonných hmot u čerpacích stanic, které rostou už od loňského května, se budou ještě pár týdnů zvyšovat. V pátek se průměrná cena benzinu přehoupla přes 37 korun, když se litr nejprodávanějšího Naturalu 95 podle společnosti CCS prodával v průměru za 37,06 Kč. Naposledy se cena benzinu nad touto hranicí pohybovala před devíti lety.

Článek

Nafta nyní stojí v průměru 35,97 Kč a její cena brzy překoná 36 korun za litr. „V první polovině listopadu nastane další zvýšení cen o 20 až 30 haléřů na litr,“ řekl analytik společnosti Finlord Boris Tomčiak.

Dostaneme se na ceny asi o 50 až 60 haléřů nad současnou úrovní
Štěpán Křeček, BH Securities

Podle hlavního ekonoma BH Securities Štěpána Křečka ceny stoupnou ještě více. „Výhled na další týdny je takový, že ceny pohonných hmot se budou dál zvyšovat, ale pomalejším tempem. Měli bychom se dostat na ceny asi o 50 až 60 haléřů nad současnou úroveň,“ řekl Právu.

Po růstu nad 37 Kč se podle Tomčiaka ceny začnou stabilizovat, a to díky vývoji na trhu s ropou. „Ceny ropy v posledních dnech mírně korigovaly směrem dolů z 86 dolarů za barel na konci října na úroveň 83 až 84 dolarů,“ řekl Tomčiak.

Pohonné hmoty dál rychle zdražují

Ekonomika

„To nejprudší zdražování proběhlo a ve druhé polovině listopadu lze čekat stagnaci cen pohonných hmot, ovšem zlevnění nelze očekávat,“ uvedl analytik Tomčiak.

Také podle Křečka se tlak na další zvyšování cen pohonných hmot začíná snižovat, ale má setrvačnost, takže čerpací stanice dál zvyšují ceny. Křeček rovněž upozornil na to, že se zavírají nůžky mezi cenou benzinu a nafty, protože na podzim roste poptávka po topné naftě.

Zásoby ropy jsou nyní podle Tomčiaka asi o pět procent pod dlouhodobým pětiletým průměrem. „V případě, že by zima v Evropě a Severní Americe byla výrazně tuhá, stoupla by poptávka po topných olejích, a to by znamenalo vyšší poptávku po ropě,“ varoval Tomčiak.

Vláda přispěje chudším Francouzům na benzin

Zahraniční

Čerpací stanice teď navíc řeší situaci kolem příměsi AdBlue do dieselových motorů u novějších aut. Její cena začala v posledních týdnech výrazně stoupat, někde příměs i došla.

Křeček ale situaci nevidí dramaticky. „To, co se děje, je trochu přehnané. Ceny jsou trochu vyhnány nahoru panikou, kdy lidé začali AdBlue skupovat v obavách, že by mohlo dojít. Toho čerpací stanice velice rychle využily a jeho ceny navýšily,“ prohlásil.

AdBlue pro diesely brutálně zdražil a rychle mizí z pump. Auta se bez něj nerozjedou

Ekonomika

Vláda v pátek schválila nákup 72 tisíc litrů kapaliny AdBlue za sedm milionů korun pro potřeby složek integrovaného záchranného systému. Jde o zásobu na tři měsíce.

Reklama

Výběr článků

Načítám