Hlavní obsah

Benzin i nafta v Česku nepatrně zlevnily

Novinky, ČTK, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Průměrné ceny pohonných hmot v Česku za poslední týden mírně klesly. Litr benzinu Natural 95 byl ve středu oproti minulému týdnu o tři haléře levnější, když jeho cena klesla na 32,20 koruny. O tři haléře zlevnil i litr nafty, a sice na 31,77 koruny. Vyplývá to z údajů firmy CCS, která ceny paliv sleduje.

Článek

Meziročně je benzin o 3,6 procenta levnější. Cena nafty je oproti stejnému období loňského roku o 5,6 procenta nižší. Natural 95 stál 20. listopadu loňského roku 33,39 koruny za litr, nafta 33,66 koruny za litr.

Nejdražší benzin tankují i nadále řidiči v Praze. Litr Naturalu 95 vyjde v hlavním městě v průměru na 32,66 koruny. Ceny v Praze tak stejně jako celorepublikový průměr klesly o tři haléře.

Nejdražší naftu mají na Vysočině, kde motoristé za litr dieselu průměrně zaplatí 32,31 koruny. To znamená, že litr nafty v tomto kraji za týden zlevnil o sedm haléřů.

Írán oznámil nové naleziště s 53 miliardami barelů ropy

Ekonomika

Naopak nejlevněji tankují motoristé na jihu Čech. Průměrná cena benzinu v Jihočeském kraji vychází na 31,78 koruny za litr. Oproti minulému týdnu průměrná cena klesla jen o haléř. Za litr dieselu v Jihočeském kraji řidiči zaplatí 31,32 koruny. Před týdnem to bylo o dva haléře více.

Foto: Novinky

Průměrná cena pohonných hmot v ČR k 20. listopadu

Natural 95 zdražoval v Česku od poloviny dubna do počátku června, od té doby se jeho průměrná cena postupně snižuje. Cena dieselu rostla do počátku října, kdy se dostala nad 32 koruny za litr. Teď již půl roku klesá.

Ropa ve středu zdražovala

Ceny ropy se ve středu výrazně zvyšovaly. Krátce před 18. hodinou SEČ vykazovala cena severomořské ropy Brent nárůst o 2,7 procenta na 62,56 dolaru za barel. Cena americké lehké ropy West Texas Intermediate (WTI) si ve stejnou dobu připisovala 3,1 procenta na 56,90 dolaru za barel.

K růstu přispěly údaje o zásobách suroviny ve Spojených státech a také ujištění Ruska, že země bude nadále spolupracovat s Organizací zemí vyvážejících ropu (OPEC) na zajištění rovnováhy na trhu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám