Hlavní obsah

Írán oznámil nové naleziště s 53 miliardami barelů ropy

Íránský prezident Hasan Rúhání v neděli oznámil, že země objevila naleziště ropy, které by podle odhadů mohlo obsahovat kolem 53 miliard barelů ropy. Ropné pole se má nacházet na jihu Íránu a pokud se jeho existence a rozsah potvrdí, zvětší se íránské ropné zásoby zhruba o třetinu, připomněla agentura AP.

Foto: David Mdzinarishvili, Reuters

Ilustační foto

Článek

Rúhání o nálezu ropného pole v provincii Chúzestán informoval v pouštním městě Jazd, jeho projev odvysílala íránská státní televize. Írán se nyní potýká s tíživou ekonomickou situací v důsledku amerických sankcí, které zasahují mimo jiné íránský ropný sektor.

Íránské ropné rezervy jsou doposud odhadovány na 150 miliard barelů ropy.

Írán stupňuje jaderné napětí. Ve středu začne plnit centrifugy pro obohacování uranu

Svět

Sankce proti islámské republice Washington zavedl po loňském odstoupení od mezinárodní jaderné dohody s Íránem z roku 2015, kterou kromě USA podepsaly také Británie, Německo, Francie, Čína a Rusko. Írán se tehdy zavázal, že omezí svůj jaderný program výměnou za zrušení sankcí.

Americký prezident Donald Trump ale dohodu dlouhodobě kritizoval s tím, že se nevztahuje na íránský balistický program a roli Íránu v konfliktech v regionu. Trump tvrdí, že chce vyjednat dohodu novou, což ale Írán opakovaně odmítl. Letos začal Írán postupně části dohody vypovídat a vyzval ostatní signatáře, zejména ty evropské, aby dělali více pro zachování dohody.

Reklama

Výběr článků

Načítám