Hlavní obsah

Z tajemného znečištění pláží na brazilském pobřeží je podezřelý řecký tanker

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brasilia

Brazilské úřady mají podezření, že rozsáhlé znečištění pláží na 2500 km dlouhém úseku pobřeží země, které postihlo i turistická letoviska, má na svědomí tanker plující pod řeckou vlajkou. Experti už dříve vyloučili, že by mohla pobřeží znečistit brazilská ropa, protože má jiné složení. Dospěli k závěru, že šlo o venezuelskou ropu, kterou tanker přepravoval v červenci do Jižní Afriky, uvedla stanice BBC.

Foto: ČTK/AP

Uhynulá želva pokrytá ropou z národního parku Jericoacoara

Článek

Brazilská police už prohledala kanceláře řecké společnosti, která je spojována s tankerem. Loď označuje za „hlavního podezřelého“ Firma se k tomu nevyjádřila.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Záhadná ropná skvrna ohrožuje brazilské pobřežíVideo: Reuters

Brazilské úřady vyšetřovaly trasy mnoha lodí, které v létě pluly s ropou podél jejího pobřeží a mířily z Venezuely do Jižní Afriky nebo kolem mysu Horn dál do Asie. Lodě plující do Evropy nebo USA brazilské pobřeží míjejí.

Brazílie řeší znečištění od tajemné ropné skvrny

Amerika

První znečištění bylo zjištěno 2. září. Postupně ho přibývalo a nakonec bylo zasaženo pobřeží v délce 2500 km. Zatím se podařilo shromáždit asi 2000 tun těžkého ropného kalu, který znečistil pláže a měl dopad i na přírodu. Panují obavy, že by ropa mohla znečistit i mořskou rezervaci Abrolhos.

Foto: Reuters

Znečištěná pláž Boa Viagem v Recife

Brazilské ministerstvo životního prostředí prozkoumalo ropu a uvedlo, že nepochází z Brazílie a je „velmi pravděpodobně z Venezuely“. Venezuela ale odmítla, že by za znečištění mohla.

Reklama

Výběr článků

Načítám