Hlavní obsah

Benzin a nafta za týden opět zlevnily

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pohonné hmoty v Česku dál zlevňují. Průměrná cena benzinu klesla o 26 haléřů na 27,09 koruny za litr, a drží se tak na nejnižších hodnotách od konce března 2016. Nafta zlevnila oproti minulé středě o 27 haléřů na 27,26 koruny za litr. Naposledy byl diesel levnější v květnu 2016. Vyplývá to z údajů firmy CCS, která ceny paliv sleduje.

Článek

Průměrné ceny benzinu a nafty v Česku klesají od poloviny ledna.

Nejdražší pohonné hmoty zůstávají v Praze. Benzin stojí v hlavním městě v průměru 28,27 koruny, nafta vyjde v metropoli v průměru na 28,38 koruny za litr. V ostatních regionech Česka jsou průměrné ceny paliv pod 28 korunami za litr.

Naopak nejlevněji vycházejí pohonné hmoty i nadále v Plzeňském kraji. Průměrná cena benzinu tam je 26,26 koruny za litr a nafty 26,45 koruny za litr. Na méně než 27 korun vychází průměr u naturalu ještě v krajích Ústeckém, Jihočeském, Karlovarském, Královéhradeckém, Pardubickém a Zlínském. Kromě Karlovarského je v těchto krajích pod 27 korunami za litr i průměrná cena nafty.

Země OPEC se s partnery dohodly na snížení těžby

Ekonomika

Ceny ropy se v prvním čtvrtletí propadaly na rekordní minima. Stály za tím jednak dopady globální pandemie covid-19, jednak cenová válka mezi Saúdskou Arábií a Ruskem. Tito dva velcí producenti ropy se nemohli shodnout na tom, jakým způsobem koordinovaně snížit těžbu ropy, aby se její cena zvýšila.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Průměrná cena pohonných hmot v ČR k 15. dubnu

Saúdové proto v odvetě začali naopak začali produkovat více ropy, kterou zaplavili trh, čímž ceny dále snižovali. Státy OPEC v čele se Saúdskou Arábií a jejich partneři v čele s Ruskem se nakonec v neděli přece jen na snížení těžby domluvili.

Ceny ropy přesto ve středu klesaly. Kolem 16:30 SELČ vykazovala cena severomořské ropy Brent pokles o 5,2 procenta na 28,06 dolaru za barel. Americká lehká ropa West Texas Intermediate (WTI) ve stejnou dobu odepisovala jen 0,45 procenta na 20,02 dolaru za barel.

Benzin ani po omezení těžby ropy nezdraží

Ekonomika

Podle Mezinárodní agentury pro energii (IEA) klesne v dubnu kvůli koronaviru poptávka po ropě o 29 milionů barelů denně a dostane se na nejnižší úroveň za 25 let. Organizace zároveň varovala, že tak výrazný propad poptávky, kterému nyní trh čelí, nemůže snížení těžby plně vykompenzovat. Za celý rok IEA očekává pokles poptávky o 9,3 milionu barelů denně.

Podle středečních údajů soukromého amerického ropného institutu API se zásoby ropy ve Spojených státech v týdnu do 10. dubna zvýšily o 13 milionů barelů na 486,9 milionu barelů. Analytici očekávali, že zásoby vzrostou jen o 11,7 milionu barelů.

Reklama

Související články

Ceny ropy vykázaly rekordní týdenní nárůst

Ceny ropy se druhý den za sebou výrazně zvýšily kvůli vyhlídkám na globální dohodu o snížení těžby. Zaznamenaly tak rekordní týdenní nárůst po předchozích pěti...

Benzin ani po omezení těžby ropy nezdraží

Motoristé se mohou v nejbližších týdnech těšit na další pokles cen pohonných hmot u čerpacích stanic. Benzin i nafta zlevní o dalších až 50 haléřů na litr...

Výběr článků

Načítám