Hlavní obsah

Banka měla prát peníze slovenským podnikatelům i modelkám

Právo, ivi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Známí slovenští podnikatelé, sportovci, lékaři a modelky jsou na seznamu klientů švýcarské pobočky britské banky HSBC, která měla svým klientům pomáhat vyhýbat se placení daní a s ukrýváním špinavých peněz. Prezident slovenské finanční správy František Imrecze potvrdil, že na seznamu je 25 občanů Slovenské republiky, ale jejich jména nezveřejnil.

Foto: Arnd Wiegmann, Reuters

Pobočka banky HSBC v Curychu

Článek

„Seznam jsme si byli převzít osobně, protože se jedná o citlivou informaci,“ uvedl Imrecze. Finanční správa, policie a prokuratura budou nyní prověřovat, zda v souvislosti s účty v HSBC nedošlo na Slovensku k daňovým únikům a podvodům. Podle slovenských médií jsou mezi majiteli účtů například tenistka Daniela Hantuchová a modelka Ivana Vančová.

Část případných daňových úniků však může být promlčena. Na Slovensku totiž platí pro daňovou kontrolu pětiletá promlčecí lhůta a zmíněné údaje o klientech pocházejí z let 2005 a 2006. „V takovém případě s tím už nebudeme moci nic dělat,“ připustila mluvčí finanční správy Patrícia Macíková.

Sto miliard dolarů na účtech

Výše vkladů na 147 účtech u švýcarské pobočky HSBC, které měly propojení na Slovensko, dosahuje 48,7 miliónu dolarů (1,25 miliardy korun). Slovensko zatím dostalo údaje o 25 účtech občanů Slovenské republiky. Podle deníku Pravda má Slovensko postupně získat údaje i o dalších účtech.

Tisíce dokumentů, které dokazují, že HSBC prala peníze, získalo Mezinárodní konsorcium investigativní žurnalistiky, novináři francouzského Le Monde a britského The Guardian. Novináři případ nazvali Swiss Leaks. Týká se asi 30 tisíc účtů a 106 tisíc klientů z 203 států světa včetně Česka. Na účtech bylo v letech 2006 až 2007 asi 100 miliard dolarů. Podle bývalého informatika banky mohla instituce krýt nejen daňové podvody, ale také financování terorismu, obchod s drogami a zbraněmi.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám