Hlavní obsah

Švýcaři udělali razii v sídle banky HSBC, podezírají ji z praní špinavých peněz

Švýcarští vyšetřovatelé ve středu ráno prohledávali sídlo švýcarské pobočky britské banky HSBC Private Bank v Ženevě. Prokuratura zahájila vyšetřování peněžního ústavu kvůli podezření z praní špinavých peněz, informovalo švýcarské ministerstvo pro veřejné záležitosti.

Foto: Arnd Wiegmann, Reuters

Pobočka HSBC v Curychu

Článek

"Ministerstvo pro veřejné záležitosti oznamuje, že na základě nedávných veřejných zjištění souvisejících s bankou HSBC Private Bank zahájilo trestní řízení proti bance" pro podezření ze závažného praní špinavých peněz, uvedlo ministerstvo ve středečním prohlášení.

Podle informací francouzského a švýcarského tisku z poslední doby švýcarská větev britské banky HSBC dlouhá léta pomáhala bohatým klientům vyhýbat se placení daní a spravovala černá konta desítkám tisíc zákazníků z celého světa, včetně zločinců a obchodníků se zbraněmi, ale i známých podnikatelů, politiků a celebrit.

V přepočtu asi 2,5 miliardy korun měli u banky uložené i Češi. [celá zpráva]

Banka se přiznala již dříve

Skandál kolem banky HSBC se rozhořel už v roce 2007, kdy její bývalý zaměstnanec, IT expert Hervé Falciani, nelegálně získal údaje o klientech a účtech. Ty o rok později předal francouzským úřadům, které celou záležitost s podezřením na daňové úniky začaly vyšetřovat. Věnovaly se ale pouze francouzským jménům na seznamu a v roce 2010 předaly dalším zemím důvěrné seznamy jejich občanů, klientů HSBC, kteří se také mohli dopustit daňových deliktů.

Tento seznam, pojmenovaný podle tehdejší francouzské ministryně financí Christine Lagardeové, způsobil rozruch například v Řecku, Španělsku, Spojených státech, Belgii či Argentině.

Největší evropská banka  HSBC se k praní špinavých peněz již přiznala v roce 2012, kdy se s ministerstvem spravedlnosti USA dohodla, že zaplatí rekordní pokutu 1,92 miliardy dolarů (zhruba 37,5 miliardy korun). [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám