Hlavní obsah

Babišova vláda zadlužila za půl roku zemi o půl bilionu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Státní dluh České republiky vzrostl za prvních šest měsíců letošního roku o 516,7 miliardy korun na celkových 2,16 bilionu. Na každého Čecha tak při hypotetickém přepočtu připadá dluh zhruba 201 700 korun. Za zvýšením dluhu je vydávání státních dluhopisů, jimiž potřebuje ministerstvo zajistit krytí schodku letošního rozpočtu, který byl schválen ve výši půl bilionu korun.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Vývoj státního dluhu

Článek

V červnové aktualizaci Strategie financování a řízení státního dluhu České republiky na rok 2020 MF uvedlo, že státní dluh by měl na konci letošního roku činit zhruba 2,12 bilionu korun. Na to už dříve ministerstvo upozornilo při předložení návrhu na zvýšení schodku rozpočtu na 500 miliard korun. Tento týden novelu zákona o státním rozpočtu podepsal prezident Miloš Zeman.

Schillerová nevylučuje další navýšení obřího schodku

Domácí

Ministerstvo financí pod vedením ministryně financí Aleny Schillerové (za ANO) dále informovalo, že má nyní pokryto 77 procent prostředků v korunách, které bude letos potřebovat na financování dluhu. Jde tak o 533 miliard korun. Průměrný výnos prodaných dluhopisů podle úřadu činí 1,15 procenta ročně.

„MF v prvním pololetí vydalo dlouhodobé dluhopisy především na krytí krizového schodku státního rozpočtu a na pokrytí splátek, z nichž většina je až v druhém pololetí. Tyto splátky budou zhruba 158,5 miliardy korun. I díky tomu očekáváme, že dojde jak k poklesu absolutní výše dluhu, tak že relativní zadlužení vůči HDP na konci roku nebude vyšší než v roce 2013, kdy bylo zadlužení České republiky nejvyšší,” uvedlo MF.

Schillerová bude letos potřebovat na financování dluhu 731 miliard korun

Ekonomika

Státní dluh je tvořen dluhy vlády a vzniká především hromaděním schodků státního rozpočtu. Financován je pokladními poukázkami, státními dluhopisy, přímými půjčkami nebo půjčkami od Evropské investiční banky.

Reklama

Výběr článků

Načítám