Hlavní obsah

Schillerová nevylučuje další navýšení obřího schodku

Novinky, jam
Praha
Aktualizováno

Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) ve středu krátce po schválení rekordního půlbilionového schodku letošního rozpočtu nevyloučila, že by do konce roku ještě mohla požádat o další navýšení deficitu. Záležet podle ní bude na „řadě proměnných”.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministryně financí Alena Schillerová

Článek

„Je tu řada proměnných a je možné, že tu rozpočtovou rezervu, která je nyní přibližně 35 miliard, třeba spolkne hlubší propad příjmů,“ uvedla ministryně.

Dodala ale, že doufá, že k tomu nedojde, a že bude moci dodržet svá slova, že už s dalším požadavkem na prohloubení deficitu do Sněmovny nepůjde.

Sněmovna schválila schodek 500 miliard

Domácí

Schillerová už tento rok žádala ve Sněmovně o navýšení schodku potřetí. Původně plánovaný deficit ve výši 40 miliard korun se v souvislosti s epidemií koronaviru zvýšil nejprve na 200 a pak na 300 miliard. Ani to nestačilo, takže ministryně před poslance předstoupila s návrhem na 500 miliard korun, na což ve středu Sněmovna hlasy poslanců ANO, ČSSD a KSČM kývla, ostatní strany byly proti.

Premiér Andrej Babiš (ANO) ve středu během jednání Sněmovny o podpoře novely státního rozpočtu prohlásil, že „věří, že vláda už do konce roku nebude muset o další peníze žádat“.

Opozice u rozpočtu nekritizovala až tak výši schodku jako takovou jako spíše nejasnosti kolem toho, na co přesně by peníze měly jít. Opoziční poslanci přišli také s návrhy na přesun peněz v rámci rozpočtu, ale neuspěli.

Sněmovna schválila pouze Babišův pozměňovací návrh, který snížil rozpočtovou rezervu o zhruba sto miliard na výše zmiňovaných 35 miliard. A na své si přišli také komunisté, kteří navrhovali přesun 2,3 miliardy korun.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám