Hlavní obsah

Automobilka Hyundai prohrála soud s českými dealery

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Společnost Hyundai Motor Czech (HMCZ) neuspěla u Nejvyššího soudu s miliónovou žalobou na dealery, kteří od ní odešli, upozornil v pondělí server Zdopravy.cz. Požadované odškodné firma nedostane, naopak musí zaplatit soudní výlohy.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ilustrační foto

Článek

Spory mezi tuzemským distributorem značky Hyundai začaly v roce 2014, kdy síť opustila část dealerů. Ti si stěžovali na nové prodejní podmínky, které označovali za nesplnitelné. Firma po těch, kteří odešli, vyžadovala různé smluvní pokuty.

Nyní HMCZ prohrála další spor s jedním z dealerů. Nejvyšší soud zamítl dovolání distributora proti rozhodnutí Vrchního soudu. Ten už v listopadu 2016 odmítl odvolání proti rozhodnutí Městského soudu, který žalobu HMCZ proti olomoucké společnosti Nispol i jejímu majiteli Jiřímu Fialovi z většiny zamítl. Bývalý olomoucký dealer musel zaplatit jen čtvrt miliónu korun za jednu ze směnek.

HMCZ se domáhal v žalobě 6,75 miliónu korun za údajné porušení obchodních podmínek. V seznamu porušení obchodních podmínek bylo například i to, že dealer byl podepsaný pod dopisem tehdejšímu premiérovi Bohuslavovi Sobotkovi, ve kterém byla stížnost na chování HMCZ, uvedl server Zdopravy.cz.

HMCZ musí zaplatit zhruba 67 tisíc korun za právní zástupce žalovaných.

Spory řeší také Rozhodčí soud při Hospodářské a Agrární komoře, kde se naopak část dealerů domáhá zaplacení škod v řádu desítek miliónů korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám