Hlavní obsah

Automobilce Hyundai zrušil úřad povolení ke stavbě nové haly

Nošovice/Ostrava
Aktualizováno

Krajský úřad v Ostravě zrušil nošovické automobilce Hyundai povolení ke stavbě druhé haly na výrobu převodovek. Rozhodnutí mělo řadu chyb, jak vyplývá z úřední desky úřadu. Zrušení povolení může zkomplikovat zahájení plné výroby automobilky v příštím roce, kdy plánuje rozjet třetí směnu a zaměstnat dalších 1000 lidí k současným 2600.

Foto: Anna Bortlíčková, Právo

Ilustrační foto

Článek

Mluvčí nošovického závodu Petr Vaněk věří, že se firmě podaří nové povolení na stavbu převodovkárny za 3,5 miliardy korun získat a postavit halu včas.

Automobilka podle něho rozjede plnou výrobu podle plánu v průběhu příštího roku. Uvedl, že firma má kvůli možnému zpoždění výstavby haly náhradní řešení, že by převodovky několik týdnů dovážela z Koreje.

Původní územní rozhodnutí i stavební povolení, které vydal stavební úřad v Dobré, zrušil krajský úřad kvůli tomu, že bylo v rozporu s právními předpisy. Stavební úřad se podle něho například dostatečně nevypořádal s připomínkami lidí a sdružení ke stavbě nové haly. Proto musí vydat úplně nové rozhodnutí.

Problémem jsou hluk a emise

Proti původnímu stavebnímu povolení se odvolalo občanské sdružení Střítěž – za zdravé životní prostředí a jedna rodina, která bydlí v blízkosti automobilky. Občanské sdružení upozorňovalo, že projekt na stavbu nové haly na výrobu převodovek neřeší možný nárůst kamiónové dopravy.

Hyundai bude totiž polovinu vyrobených převodovek také dodávat do sesterského závodu Kia v Žilině. Automobilka v něm nenavrhla dostatečná kompenzační opatření, která by řešila nárůst dopravy na Slovensko, například dopravu po železnici. Rodina si stěžovala na nárůst hluku a imisí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám