Hlavní obsah

Apple dá 57 miliard na boj s krizí bydlení v Kalifornii

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Společnost Apple slíbila uvolnit 2,5 miliardy dolarů (57 miliard korun) na podporu dostupného bydlení v Kalifornii. Následuje tak příkladu Facebooku a Googlu, které slíbily po miliardě dolarů. Technologické firmy tak reagují na kritiku, že za bytovou krizi ve státě mohou z velké míry právě ony, napsal server CNN.

Foto: Profimedia.cz

Bezdomovec v San Francisku

Článek

Jenom v San Francisku je bez střechy nad hlavou přes sedm tisíc lidí. V oblasti kalifornské zátoky je nedostatek cenově dostupných domů. Lidé s průměrnými příjmy, jako jsou učitelé nebo zaměstnanci restaurací, si je nemohou dovolit. Kritici tvrdí, že za raketovým nárůstem cen nemovitostí stojí boom technologických společností, které svým zaměstnancům platí vysoké mzdy.

Množství bezdomovců přináší související problémy s kriminalitou či znečištěním. Někteří lidé to řeší alespoň bydlením v přívěsech.

„Nemůžeme sehnat domovníka, který by pracoval za 15 dolarů za hodinu a mohl si dovolit bydlení v dojezdové vzdálenosti dvou hodin,” postěžoval si CNN majitel jedné z realitních společností.

Foto: Elijah Nouvelage, Reuters

Šéf Applu Tim Cook

Technologický gigant Apple investuje zmíněné 2,5 miliardy dolarů do výstavby sociálního bydlení, příspěvků na hypotéky, poskytne také část vlastních pozemků na stavbu bytů.

„Dostupné bydlení znamená stabilitu a důstojnost, příležitost i hrdost,“ uvedl v prohlášení šéf Applu Tim Cook. „Když na tyto věci nemůže dosáhnout příliš mnoho lidí, situace začíná být neudržitelná. Proto chceme přispět k řešení,“ dodal. Slíbenou částku nevydá společnost najednou, ale bude ji do různých projektů investovat během dvou let.

Trump chce hořící Kalifornii sebrat peníze na boj s požáry

Amerika

Další technologické firmy slíbily také podpořit dostupné bydlení v Kalifornii, i když příspěvek Applu je nejvyšší, upozornila CNN. Google přislíbil na podobné projekty už v létě miliardu dolarů a stejnou sumu poskytne také společnost Facebook.

Problém s velkým počtem lidí bez domova mají i další kalifornská města jako San Diego nebo Los Angeles, kde jich žije asi 60 tisíc. Situace je špatná už několik let a dál se zhoršuje. Vyhrocená krize bydlení byla velkým tématem posledních voleb v Kalifornii. Loni lidé v referendu schválili nejvyšší navýšení firemních daní v historii.

V diskuzi o zvýšení daní čelil kritice třeba šéf Twitteru Jack Dorsey, který byl proti a naznačoval, že by firma mohla změnit sídlo. Opačný názor měl třeba miliardář a šéf IT firmy Salesforce Marc Benioff. Ten upozornil, že v San Francisku žije 70 miliardářů a firmy ze svých zisků nevracejí dost městu, kde sídlí.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám