Hlavní obsah

Antimonopolní úřad povolil sloučení Aliatelu a GTS

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRNO

Českému Telecomu vznikla nová konkurence. Společnost GTS Czech koupila konkurenční Aliatel, jejich spojení ve středu povolil antimonopolní úřad. Společnost má na českém trhu asi dvanáctiprocentní podíl. Samy firmy se na prodeji dohodly už koncem prosince.

Foto: Hornické muzeum Příbram

Po katastrofě 1892

Článek

Firma GTS nezveřejnila, kolik za Aliatel zaplatila, nabídka však byla vyšší než 1,7 miliardy korun. Tolik totiž nabízel eTel, který o operátora také stál.

Antimonopolní úřad povolení zdůvodnil tím, že se zvýší kvalita českého telekomunikačního trhu a rozšíří se služby. Z obojího budou zákazníci profitovat. Podle antimonopolního úřadu se rovněž zvětší pokrytí telekomunikačními službami na území ČR, protože infrastruktura fúzujících firem se v určitých regionech doplňuje.

Aliatel založilo v roce 1996 osm rozvodných energetických společností, například Jihočeská energetika, Jihomoravská energetika nebo Pražská energetika, největším vlastníkem s podílem téměř 40 procent je německá RWE. Aliatel se orientuje se především na firemní klientelu. K šíření signálů používá firma optických vláken na sloupech elektrického napětí. Na firemní zákazníky se chce firma zaměřit i po fúzi.

Reklama

Související články

Operátora Aliatel koupí společnost GTS

Největšího českého alternativního operátora Aliatel převezme firma GTS Czech. O operátora měly zájem i České radiokomunikace a eTel. Cena nebyla zveřejněna....

Výběr článků

Načítám