Hlavní obsah

Americký Senát se dohodl na podobě stimulačního ekonomického balíčku

– WASHINGTON

Americký Senát dosáhl v noci na sobotu dohody o upravené podobě stimulačního balíčku pro americkou ekonomiku. Nově počítá s menší částkou 780 miliard dolarů místo téměř devíti set, přičemž 42 procent půjde na daňové škrty a 58 procent na vládní investice. O návrhu se bude hlasovat v úterý.

Foto: Mike Segar , Reuters

Budova Capitolu

Článek

"Jsme rádi, že se ten proces pohnul a že jsme blíž tomu, abychom Američanům dali plán na vytvoření milionů pracovních příležitostí, aby se lidé mohli vrátit do práce," reagoval na zprávu o dohodě v Senátu mluvčí Bílého domu Robert Gibbs. Sněmovna reprezentantů už se návrhem zabývala a minulý týden se dohodla na své verzi.

Prezident Obama přišel s návrhem vynaložit na podporu ekonomiky 825 miliard dolarů (asi 18,1 biliónu Kč). Sněmovna návrh minulý týden schválila ve výši 819 miliard dolarů, senátní verze počítá s částkou 780 miliard dolarů, i když těsně před projednáváním se hovořilo o částce až 937 miliard dolarů. Republikáni a část demokratů ale na poslední chvíli seškrtali některé plánované výdaje. Senátní návrh nicméně počítá se možným zvýšením výdajů o dalších až 47 miliard dolarů, kterými chce podpořit prodej domů a automobilů. Celková částka, o které bude Senát v úterý hlasovat, se tedy může vyšplhat až na 827 miliard dolarů.

Demokraté potřebují pro přijetí balíčku podporu části republikánům, mají sice v senátu většinu 58 senátorů, jenže plán se musí přijmout šedesáti hlasy. Upravený návrh jsou ochotni někteří republikáni podpořit. „Americký lid chce, abychom pracovali společně. Nechtějí nás vidět rozdělené podle stranických linií v jedné z nejvážnějších krizí, se kterou je konfrontována naše země,“ uvedla republikánská senátorka Susan Collinsová, která pro stimulační balíček zvedne ruku. Většina republikánů je však k plánu skeptická.

Podle Obamy je situace „zničující“. Řekl to po zveřejnění zprávy, že v lednu o práci přišlo 598 000 Američanů. To je nejvíce od konce roku 1974. Míra nezaměstnanosti se vyšplhala na 7,6 procenta a podle některých názorů se může vyšplhat až nad deset procent.

Pokud hlasování projde a obě komory Kongresu se dohodnou na konečné verzi, mohl by prezident Barack Obama návrh podepsat do 16. února, jak si původně představoval.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám