Hlavní obsah

Američtí senátoři zabránili obchodní válce

WASHINGTON

Americký Senát ve středu hlasoval pro zmírnění klauzule podmiňující využití peněz ze stimulačního ekonomického balíčku výhradně nákupem americké oceli. Podmínka vyvolala velké protesty ze strany Evropské unie a Kanady a hrozila přerůst v obchodní válku. Senátoři tuto hrozbu odvrátili.

Článek

Senátoři schválili dodatek, který požaduje, aby ustanovení "Buy American" (Kupuj americké) bylo aplikováno způsobem, který bude v souladu s americkými závazky z mezinárodních dohod. To dává hlavním obchodním partnerům USA naději, že budou vyňati z nařízení, podle něhož budou muset využívat pouze produktů z železa a oceli vyrobených v USA.

Ochranářskou klauzuli ve stimulačním plánu energicky prosazují američtí výrobci oceli, většina ostatních firem, zejména vývozců, je však proti.

I americký prezident Barack Obama prohlásil, že Spojené státy musí dbát na to, aby se do textu podmínek využití stimulačního plánu ve výši přes 800 miliard dolarů nezahrnuly články, které by mohly "vyvolat obchodní válku". Loňský republikánský prezidentský kandidát John McCain v Senátu navrhoval zakázat jakékoli klauzule typu Buy American, jeho návrh však neprošel.

Nebezpečná klauzule

USA se v rámci Světové obchodní organizace a některých dohod o volném obchodu zavázaly, že zajistí Kanadě, Mexiku, Japonsku a EU přístup na svůj trh veřejných zakázek, a jejich partneři se zavázali k témuž. Neplatí to však pro země jako Čína, Indie nebo Brazílie, na něž by se tak dodatek Senátu nevztahoval.

Před klauzulí, která může ve světě rozpoutat vlnu ochranářských kroků, varovali minulý týden velvyslanci EU a Kanady v USA. "V době, kdy svět čelí globální ekonomické krizi, považujeme tuto legislativu za velmi nebezpečný precedens," řekl velvyslanec EU John Bruton.

Ve čtvrtek poslalo Japonsko Bílému domu a Senátu dopis, který v souvislosti s klauzulí o nákupu americké oceli a železa vyjadřuje obavy z protekcionismu. "Společnou odpovědností sdílenou oběma zeměmi je bránit společně protekcionismu," uvedl poté na tiskové konferenci tajemník úřadu vlády Takeo Kawamura.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám