Hlavní obsah

Americký Kongres posunul dluhový strop o čtyři měsíce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sněmovna reprezentantů amerického Kongresu ve středu učinila důležitý kompromis vůči vládě prezidenta Baracka Obamy, když posunula o čtyři měsíce takzvaný dluhový strop zakazující státu nabírat další půjčky.

Článek

V opačném případě by nastal takzvaný pád z fiskálního útesu, tedy že by se automaticky škrtaly výdaje a zároveň zvyšovaly daně, aby se pokryly státní výdaje bez možnosti dalších půjček. Novým datem, do kdy se může vláda zadlužovat, se stal 18. květen.

Tento krok má umožnit, aby se pokračovalo ve vyjednávání o rozpočtu. Zatímco republikáni chtějí podstatné snížení státních výdajů, demokraté usilují o zvýšení daňového zatížení vysokopříjmových skupin.

Po Sněmovně ovládané republikány má nyní slovo také Senát, kde mají naopak převahu demokraté. Nepředpokládá se, že by demokratickému prezidentovi, který má dohodu parafovat, situaci komplikovali.

Američtí zákonodárci na počátku roku dosáhli dočasné kompromisní dohody, která odvrátila všeobecné zvýšení daní z příjmů a zvýšila daně jen pro nejbohatší.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám