Hlavní obsah

Akcie v Budapešti po oznámení mimořádné daně výrazně klesají

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Akcie na burze v Budapešti ve čtvrtek výrazně klesají, zejména banky, které odepsaly i 14 procent. Trh reaguje na středeční oznámení vlády, že zavede mimořádnou daň. Týkat se bude finančních ústavů a také některých dalších firem, které mají extra zisky. Peníze vláda použije na snížení rozpočtového deficitu.

Foto: Andrew Kelly, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Hlavní budapešťský index BUX krátce před polednem odepisoval téměř 3,5 procenta a pohyboval se kolem 41 510 bodů. Akcie největší maďarské banky OTP ztrácely kolem šesti procent, akcie energetické skupiny MOL zhruba devět procent. Smazaly tak velkou část ztrát, které měly po zahájení obchodování.

Investoři zatím vyhodnocují dopady oznámeného kroku. Podrobnosti zatím nejsou k dispozici, vláda je oznámí později.

Premiér Viktor Orbán už mimořádné daně zavedl po roce 2010, když nastoupil do úřadu. I tehdy vybrané peníze použil na stabilizaci ekonomiky. Ve středu večer Orbán řekl, že vláda mimořádnou daň uplatní v letech 2022 a 2023.

Řekl, že daň bude pouze na určitou dobu, ale jeho dřívější mimořádné daně - například na bankovní transakce - se v Maďarsku staly trvalou součástí daňového režimu, uvedla agentura Reuters.

Maďarsko nařídilo nadnárodním společnostem extra odvody

Zahraniční

Nové daně zvýší příjmy státního rozpočtu, který je v hlubokém deficitu. Zhoršila jej Orbánova předvolební rozhazovačná politika a rovněž zavedení stropu na ceny energií. Tato opatření mu v dubnu pomohla přesvědčivě vyhrát parlamentní volby. Pro investory jsou ale tyto nové daně předzvěstí nejistoty a nestability.

„Po tom včerejším (středečním - pozn. red.) oznámení můžeme na burze v Maďarsku vidět brutální pád, ačkoliv nálada v západní Evropě se zlepšila,” řekl analytik Bence Józsa z makléřské společnosti Equilor. „Tyto kroky nevysílají dobrou zprávu, co se důvěry mezi investory týče,” dodal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám