Hlavní obsah

Air Berlin prodaly za osm miliard podíl v aerolinkách Niki

Berlín

Německé aerolinky Air Berlin prodaly za 300 milionů eur (8,1 miliardy Kč) svůj nepřímý podíl 49,8 procenta v rakouské letecké společnosti Niki aerolinkám Etihad. V pondělí o tom informovala zahraniční média. Air Berlin tak získají další finanční pomoc od svého akcionáře, kterým je právě Etihad.

Foto: Profimedia.cz

Embraer ERJ-190-100LR společnosti Niki.

Článek

Prodej podílu ve společnosti Niki je součástí širšího restrukturalizačního plánu, který Air Berlin představily v září.

Společnost Etihad koupila v roce 2012 v Air Berlin podíl 29 procent a předpokládala, že tyto aerolinky využije k posílení své evropské sítě. Air Berlin od roku 2008 hospodaří téměř stále se ztrátou. Jedinou výjimkou byl rok 2012, kdy firma skončila v zisku díky tomu, že za 185 miliónů eur prodala svůj věrnostní program firmě Etihad.

Hospodaření aerolinek Air Berlin letos nepříznivě poznamenal růst konkurence na trasách do turistických destinací v západním Středomoří. Nyní aerolinky plánují více se orientovat na dálkové lety a doufají, že se tím dostanou ze ztráty.

Niki převezme od léta příštího roku trasy Air Berlin do turistických destinací, jako jsou Kanárské ostrovy, severní Afrika a Turecko. Etihad přesune firmu Niki do nových aerolinek zaměřených na lety do turistických destinací, které Etihad vytvořil s evropskou cestovní kanceláří TUI. V nových aerolinkách bude vlastnit 24,8 procenta TUI, 25 procent Etihad a zbývajících 52 procent bude mít pod kontrolou rakouská nadace Niki Privatstiftung.

„Touto transakcí zjednodušujeme náš podnikatelský model, snižujeme závislost na sezónních destinacích a zlepšujeme naši finanční situaci,” uvedl generální ředitel Air Berlin Stefan Pichler. Aerolinky se dále chtějí zaměřit i na firemní klienty a jejich cesty do Německa, Itálie, Skandinávie a východní Evropy.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám