Hlavní obsah

Aféra s brazilským masem: Veterináři v Česku pozastavili distribuci 190 tun

Čeští veterináři zhruba týden po vypuknutí aféry s brazilským masem pozastavili distribuci 190 tun masa z Brazílie, převážně drůbežího. Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) se také od úterý zaměřila na brazilské výrobky v maloobchodní síti.

Foto: Paulo Whitaker, Reuters

Na ilustračním snímku zaměstnanci vykládají maso z chladícího vozu v Sao Paulu

Článek

Brazilské úřady v minulém týdnu obvinily místní zpracovatele a vývozce masa, že léta prodávali zkažené hovězí a drůbeží maso a upláceli kvůli tomu místní hygieniky i politiky. [celá zpráva]

Ve slovenských obchodních řetězcích se nevyhovující maso již našlo. V Česku veterináři odebírají z brazilských zásilek vzorky na laboratorní zkoušky.

„Testy se zaměřují na hygienu a zdravotní nezávadnost potravin. Zjišťováno je také, zde nedošlo k falšování potravin. První výsledky očekáváme nejdříve za týden," řekl za Státní veterinární správu Petr Majer.

Drůbežího se z Brazílie dováží tisíce tun

Potravinářská inspekce se na brazilské masné výrobky zaměřila v maloobchodní síti. Riziko, že se nevyhovující maso do ČR dostalo, podle mluvčího SZPI Pavla Kopřivy existuje.

„Při zjištění rizikové komodity z rizikové oblasti se pozastavuje distribuce, tedy výrobky se stahují do překontrolování ze sítě," řekl Kopřiva. Výsledky hustších kontrol zatím nemá, šetření je podle něj v běhu.

V loňském roce bylo do Česka z Brazílie přímo dovezeno 1 163 tun drůbežího masa. Hovězí nebylo napřímo z Brazílie v posledních dvou letech dovezeno žádné.

„Přesto se pochopitelně maso od brazilských producentů na českém trhu objevuje prostřednictvím obchodování se subjekty z jiných členských zemí EU. Dle statistiky zahraničního obchodu Českého statistického úřadu pocházelo z Brazílie v loňském roce necelých 800 tun hovězího a 6000 tun drůbežího masa dovezeného na český trh," dodává Majer.

Brazílie kvůli aféře pozastavila export z 21 závodů na zpracování masa. Evropská komise minulý týden zablokovala dovoz masa ze všech čtyř brazilských závodů vyšetřovaných kvůli korupci. Maso je třetím největším exportním artiklem Brazílie po sóje a železné rudě.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám