Hlavní obsah

Dovoz masa z Brazílie omezila kvůli skandálu EU, Čína i Chile

– Brasília

Evropská unie, Čína, Jižní Korea a Chile v pondělí zcela nebo částečně zakázaly dovoz masa z Brazílie poté, co úřady této jihoamerické země obvinily největší domácí zpracovatele a vývozce masa z toho, že po léta prodávali zkažené hovězí a drůbeží maso a upláceli kvůli tomu místní hygieniky i politiky. Informovala o tom agentura Reuters. V sázce je brazilský export v hodnotě asi 12 miliard dolarů (302 miliard Kč) ročně.

Foto: Silvia Izquierdo, ČTK/AP

Kontrola masa v brazilském Riu de Janeiro.

Článek

Brazílie je největší světový vývozce červeného masa a vyšetřované firmy většinu svého zboží vyvážejí právě do Evropy, Číny a dalších částí světa. Částečný či úplný zákaz dovozu do EU, Číny a Chile přišel navzdory tomu, že se prezident Michel Temer pokoušel v uplynulých dnech ujišťovat některé velvyslance, že brazilské maso je nezávadné.

Podle agentury AP zakázala Evropská unie dovoz masa pouze společnostem, které jsou zapletené do korupčního skandálu. Konkrétní jména firem mluvčí Evropské komise neuvedl. Jasné není ani to, jak dlouho by mělo omezení platit.

Brazilský ministr zemědělství Blairo Maggi následně oznámil, že Čína pozastavila vykládku brazilského masa ve svých přístavech. Dočasný zákaz dovozu masa z Brazílie oznámilo následně i Chile. Jižní Korea oznámila zpřísnění inspekcí brazilského masa a zákaz dovozu drůbežího z jedné z postižených firem.

V hledáčku jsou tři desítky firem

V pátek brazilská policie uskutečnila razie u dvou největších brazilských masných společností, vláda uzavřela tři závody a pozastavila výkon funkce 33 úředním činitelům. Obvinění z řady nehygienických praktik se týká více než 30 firem. Mezi nimi je největší světový vývozce hovězího JBS a přední brazilský producent drůbežího masa BRF. Vyšetřovatelé je viní z toho, že jejich manažeři podpláceli zdravotnické činitele a politiky, aby získali pro své závadné zboží vládní osvědčení. Obě firmy to odmítají.

Podle vyšetřovatelů šla část úplatků od masných firem politikům dvou stran nynější vládní koalice. Z tohoto hlediska jde o další ze série vyšetřování korupčních vztahů mezi brazilskými politiky a velkým byznysem. Sérii odstartoval před třemi lety skandál kolem ropné společnosti Petrobras, kvůli němuž už bylo odsouzeno přes 100 lidí, včetně řady politiků.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám