Hlavní obsah

Z Brazílie roky vyváželi zkažené maso do celého světa

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brazilské úřady dočasně zbavily funkce 33 vládních úředníků v souvislosti s podezřením, že někteří z největších brazilských producentů masa vyváželi léta zkažené hovězí a drůbeží maso. Tři masné závody byly uzavřeny, informoval v sobotu server BBC.

Foto: Nacho Doce, Reuters

Maso označené štítkem o prohlídce ministerstvem zemědělství v řeznictví v Sao Paulu.

Článek

Vedle tří uzavřených závodů probíhá vyšetřování v dalších 21. Podezřelé firmy vyvážely maso z větší části do Evropy a dalších zemí světa. Brazílie je největším světovým producentem červeného masa.

Brazilský ministr zemědělství Blairo Maggi se v pondělí setká s velvyslanci, aby je uklidnil a pokusil se zabránit uvalení sankcí vůči brazilským vývozcům. Razie v masných závodech začala v pátek časně ráno v šesti státech Brazílie po dvouletém vyšetřování.

Vyšetřovatelé tvrdí, že někteří manažeři firem podpláceli inspektory hygieny a politiky, aby získali potřebné certifikáty.

Kyselina či lepenka

Četného porušení hygienických přepisů se mělo dopustit přes 30 firem, mezi nimi JBS, největší světový vývozce hovězího (vyváží do 150 zemí světa) a firma BRF, největší světový producent drůbežího masa.

Foto: Ueslei Marcelino, Reuters

Brazilská federální policie zasahovala i v tomto masném závodě firmy JBS v hlavním městě Brasilia.

Podle federální policie šlo o nejméně 40 případů. „Používali kyselinu a další chemikálie, aby zamaskovali vzhled výrobků. V některých případech šlo o rakovinotvorné látky,“ cituje BBC prohlášení policie.

V jiných případech byly ke kuřecímu masu přimíchány brambory, voda ale i lepenkový papír, s cílem navýšit hmotnost a zisk.

Akcie JBS a BRF na burze v Sao Paulu v pátek klesly o 8 a 10 procent. Obě firmy popírají porušení hygienických předpisů, slibují spolupracovat při vyšetřování.

Reklama

Výběr článků

Načítám