Hlavní obsah

Banky lákají studenty na výhodné účty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Banky se předhání v nabídce speciálních účtů pro studenty. Mladí lidé patří k lukrativním klientům, protože většinou u banky zůstanou i poté, co nastoupí do zaměstnání a vezmou si u ní i třeba hypotéku na bydlení. Mezi studentskými účty jsou velké rozdíly, například v poplatcích či rozsahu služeb.

Článek

Banky se liší v podmínkách poskytnutí kontokorentu, což znamená, že klient může jít na účtu do mínusu. Studenti mohou kontokorent využít od 18 let. Tato služba je velmi využívaná. Samozřejmostí u studentských účtů je zřízení a poskytování přímého bankovnictví (komunikace s bankou přes počítač či mobil) zdarma. Rovněž zdarma zpravidla bývá i zřízení a vedení kontokorentu a platební karta. V nabídce studentských účtů se ale liší věk, do kterého lze mít studentské konto i jak často je nutno předkládat bance potvrzení o studiu.

ČSOB nabízí zdarma vedení účtu, zdarma zasílání měsíčního výpisu poštou, zdarma zřízení a vedení přímého bankovnictví a zdarma výběry z vlastního bankomatu, zřízení a vedení kontokorentu.

Zdarma jsou i některé další služby - příchozí platby a také odchozí platby zadané elektronicky přes mobilní či internetové bankovnictví plus e-maily o stavu účtu. Kontokorent je také výhodný, až 20 000 korun Jeho úrok činí 13,9 procenta. Mnozí studenti hojně cestující do velmi vzdálených zemí ocení, že banka vydává k účtu zdarma embosovanou platební kartu VISA Classic. Konto mohou mít studenti ve věku 15 až 28 let. Potvrzení o studiu doloží studenti jen jedenkrát, a to při založení konta.

Ceny za vedení účtů a za měsiční výpisy
bankanázev kontacena za vedení účtu a za měsíční výpis
Česká spořitelnaProgram Student +zdarma, jen poštovné za výpis
GE Money BankGenius Studentzdarma
Poštovní spořitelnaJunior10 Kč
ČSOBStudentské konto Pluszdarma
eBankaProgram Student19 Kč (bez výpisů)
Komerční bankaGaudeamus 2zdarma
VolksbankFree kontozdarma, výpis 15 Kč
Živnostenská bankaStudentské konto19 Kč

Česká spořitelna má vysoký úvěr u kontokorentu

V České spořitelně se proti ČSOB platí za výběr z vlastního bankomatu šest korun. V rámci přímého bankovnictví je zdarma zřízení trvalých příkazů a povolení k inkasu a dále změna a zrušení příkazů a povolení k inkasu. U úroku z kontokorentu studenti žádnou slevu nemají, takže platí 15,9 procenta ročně.

Jednou ročně je třeba dojít do spořitelny s potvrzením o studiu. Výhodou je to, že spořitelna nabízí v rámci konta příspěvek 200 korun na ISIC kartu, slevy při nákupu u řady obchodních partnerů ČS. Za každou platbu kartou nebo dobití kreditu mobilu v bankomatu klient získává body a ty pak může vyměnit za odměny z katalogu Bonus programu.

Úrokové sazby a platební karty u studentských účtů
bankaroční úroková sazba v %mezinárodní platební karta
Česká spořitelna0,85Visa Maestro Electron, UK Student+
GE Money Bank0,10Maestro, MC Internet Standard
Poštovní spořitelna1,10čipová Maxkarta
ČSOB0,15Visa Classic
eBanka0,15Maestro, Visa Electron
Komerční banka0,40Styl Maestro
Volksbank0,65Visa Electron, Maestro
Živnostenská banka0,53Visa Electron, Maestro

Komerční banka poskytuje bonusy

U konta Gaudeamus 2, který poskytuje Komerční banka, je proti spořitelně výhodou jeden výběr z bankomatu zdarma a příznivější úrok z kontokorentu - 12 procent ročně. Kontokorent je do výše až 20 000 Kč.

Plusem je dále to, že telefonní bankovnictví se provozuje na bezplatné telefonní lince a že při ovládání účtu mobilem má majitel konta speciální nižší poplatky za transakce.

Příjemný je bonus 333 korun ročně, který ale náleží jen tehdy, pokud student udělá kartou alespoň jednou měsíčně nákup u obchodníka. Banka rovněž nabízí zdarma kartu Euro < 26 v prvním roce, slevy u smluvních partnerů. Potvrzení o studiu se předkládá jen dvakrát - při dovršení 20 a 26 let. Výpisy banka zasílá čtvrtletně, pololetně nebo ročně.

Pro toho, kdo často vybírá z automatu, může být výhodné si koupit Gaudeamus 2 nadstandardní balíček. Za 20 korun měsíčně jsou totiž všechny výběry z bankomatu KB zdarma. Kromě toho student získá embosovanou mezinárodní platební kartu MasterCard Gaudeamus s cestovním pojištěním.Tato zvýhodněná konta nemusí mít jen studenti, ale od 15 do 19 let i ostatní mladí lidé.

Poplatky za výběr z bankomatu v Kč
bankavlastní bankycizí banky
Česká spořitelna625+0,25%
GE Money Bank15 (za 2 výběry,další zdarma)35
Poštovní spořitelna525
ČSOBzdarma25
eBanka6,9029,90
Komerční banka6 (jeden výběr zdarma)39
Volksbank2,5025
Živnostenská bankazdarma30 (jeden výběr zdarma)

Poštovní spořitelna nabízí účet pro mladé lidi

Proti výše uvedeným bankám si u Poštovní spořitelny student navíc připlatí za vedení platební karty (5 korun měsíčně) a dále za vedení kontokorentu (9 korun měsíčně). Kontokorent může činit 2000 až 20 000 korun, přičemž žádosti banka posuzuje individuálně. Záleží na průměrných příjmech na účet a dalších faktorech. Úrok je příznivý - 12 % ročně.

V rámci přímého bankovnictví je zdarma ověřování zůstatku na účtu a zřízení trvalého příkazu. Transakce jsou za zvýhodněné ceny, např. převod peněz začíná na 50 haléřích. Zdarma je karta ISIC nebo Euro < 26 nebo ITIC. Zvýhodněné konto lze využívat do 26 let. Nutno ocenit, že je určeno do tohoto věku nejen pro studenty, ale i ostatní mladé lidi, což nemá žádná jiná banka. Čipová Maxkarta obsahuje zdarma pojištění proti ztrátě a odcizení a úrazové pojištění jejího držitele.

Údaje o kontokorentech
bankamax. výšeúročení v %splatnost
Česká spořitelnaaž 20 00015,91 rok
GE Money Bankaž 500017,9180 dní
Poštovní spořitelnaaž 20 000121 rok
ČSOBaž 150 00013,91 rok
eBankaaž 200013180 dní
Komerční bankaaž 20 00012180 dní
Volksbankaž 20 000121 rok
Živnostenská bankaaž 5000101 rok

eBanka nabízí kartu zdarma jen první rok

Předností účtu v eBance je přímé bankovnictví. Zdarma je např. zadání trvalého příkazu, SIPO a povolení inkasa, dále příchozí platby a založení termínovaného vkladu.

Elektronická platební karta je však vedena zdarma jen pro první rok, jinak se platí poplatek za vedení karty 280 Kč ročně, vedení účtu stojí 19 korun měsíčně.

U kontokorentu nemají studenti jistou částku, protože se v tomto směru posuzují jako jiní klienti. Schválení kontokorentu stojí 200 korun, v době, kdy ho student fakticky využívá, platí měsíčně 50 korun. Jeho úrok činí 13 procent ročně. Potvrzení o studiu se předkládá jednou ročně a v dvaceti šesti letech lze mít zvýhodněné konto naposledy.

Nárok na účet podle věku a počet dodání potvrzení o studiu
bankavěkpočet potvrzení o studiu
Česká spořitelna15-30od 19 let každý rok
GE Money Bank15-24jednou při založení
Poštovní spořitelna15-26není třeba
ČSOB15-28jednou při založení
eBankado 261x ročně
Komerční banka15-30ve věku 20 a 26 let
Volksbank15-261x ročně
Živnostenská banka15-30od 19 každý rok

GE Money Bank má velký úrok u kontokorentu

V GE Money Bank je zdarma vedení účtu a tři služby dle vlastního výběru. Jestliže například student zvolí do balíčku přímé bankovnictví, pak musí platit za kartu a kontokorent. Bezplatné služby lze ale v rámci balíčku zdarma měnit. Výhodou jsou dva výběry z vlastního bankomatu zdarma. Každý další výběr však stojí 15 korun.

Kontokorent je nízký, maximálně pět tisíc korun. Úrok činí 17,9 % ročně, což je nejvíc na trhu. Potvrzení školy stačí bance jednou při založení konta. Zvýhodněné konto ale může mít student jen do 24 let, což je nejnižší věk mezi bankami. Ke kartě Maestro student získává úrazové pojištění a ke kartě MasterCard Standard úrazové a cestovní pojištění.

Živnobanka nabízí výběry zdarma

Student má v Živnostenské bance zdarma výběr z bankomatů vlastní banky a jeden výběr u cizí banky. Ostatní výběry u cizích bank stojí 30 korun. Poplatek za vedení účtu je 19 korun měsíčně. Úrok z kontokorentu je nejvýhodnější na trhu - 10 procent, limit kontokorentu je ale nízký - maximálně 5 tisíc korun.

Telefonní bankovnictví zadarmo není, internetové ano. Banka zdarma poskytuje i příchozí platby, zřízení, změnu a zrušení trvalého příkazu nebo příkazu k inkasu přes přímé bankovnictví, zaslání až 5 SMS o zůstatku, založení a vedení spořicího účtu nebo termínovaného vkladu, kartu ISIC na rok zdarma. K dispozici je i zvýhodněná Studentská půjčka. Potvrzení o studiu je třeba od 19 let překládat každoročně.

Volksbank si účtuje za měsíční výpis

Banka Volksbank má řadu služeb zdarma, nevýhodou je však jen jeden kanál přímého bankovnictví - internet. Telefonicky se lze dotázat pouze na stav účtu. Za zaslání měsíčního výpisu poštou zaplatí klient 15 korun.

Výše kontokorentu činí 5000 až 20 000 korun a jeho minimální výše je stanovena podle typu školy a ročníku studia. Potvrzení o studiu je třeba předkládat každý rok.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám