Hlavní obsah

Fosfátové prací prášky končí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Od začátku příštího týdne zmizí z obchodů prací prášky obsahující fosfáty. Nařizuje to vyhláška ministerstva životního prostředí z letošního února. Podle výrobců se ceny nezvednou.

Článek

Výroba pracích prášků s fosfáty byla ukončena od 1. července tohoto roku, výrobci ale mají šanci doprodat své zásoby až do začátku října. Většina již tak ale učinila dříve. "Pro nás neznamená vyhláška žádnou změnu, prodáváme bezfosfátové prací prášky od začátku devadesátých let," řekla Právu manažerka komunikace firmy Henkel Lidija Erlebachová.

Mluvčí společnosti Setuza Marie Logrová řekla Právu, že její firma nevyrábí fosfátové prací prášky od půlky května. "Zásoby jsme kompletně vyprodali," dodala. Ekologické opatření nebude podle výrobců doprovázeno vyšší cenou. [celá zpráva]

"K navýšení nákladů při výrobě sice dochází, ale ke zdražení zatím nepřistoupíme. Na trhu je takový přetlak a konkurence, že si to nemůžeme dovolit," poznamenala Logrová. Nezvednout ceny slíbily i další společnosti.

Ve vodách bude méně sinic

Fosfor je jednou ze živin pro sinice, což jsou cyanobakterie, které jsou nebezpečné nejen pro vodní živočichy a rostliny, ale také pro lidi. Podle odhadů stojí fosfáty z pracích prášků za zhruba osminou znečištění vod.

Ekologové tento krok velice vítají. "Je to rozhodně jeden z nejdůležitějších kroků ke snížení znečištění našich řek, vodních nádrží a rybníků ," řekl  již dříve Právu Vojtěch Kotecký z pražské pobočky Hnutí Duha.  

Hlavním přínosem podle něj bude zdravější a příjemnější letní koupání. Rybníky, nádrže a řeky se budou postupně samy čistit a mělo by ubýt vodního květu. "Věřím, že tento krok mnoho lidí ocení," dodal.   Míra, s jakou se fosfátové prášky podílejí na znečišťování vod v jednotlivých lokalitách se podle něj liší.

"Příměstské vodní nádrže zamořují převážně odpadní vody z čističek, které vypouštějí také velký podíl fosfátů. V zemědělských oblastech znečišťují vody hlavně hnojiva z polí," upozornil Kotecký.

Anketa

Používáte bezfosfátové prací prášky?
ano
75,8 %
ne
24,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 363 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Z pultů zmizí až polovina pracích prášků

České řeky by měly být čistší. Zbaví se fosfátů, které se do nich dostávají z některých pracích prášků. Ministr životního prostředí Libor Ambrozek v pondělí...

Prací prášky bez fosfátů nezdraží

Od prvního července se nesmějí vyrábět prací prášky s koncentrací fosfátů vyšší než půl procenta hmotnosti. I když řada firem musela kvůli nové vyhlášce přejít...

Výběr článků

Načítám