Hlavní obsah

Riziko zneužití platebních karet se zmenšuje

Právo, Jakub Svoboda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česká spořitelna (ČS) v pondělí zahájila výměnu současných karet za bezpečnější čipové. Klienti Spořitelny mají nyní okolo tří miliónů debetních a kreditních karet, což je nejvíce z bank v tuzemsku. Riziko zneužití platebních karet se tak rychle zmenšuje.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky
Článek

Stále více bankomatů a karet největších peněžních ústavů v ČR je již moderní čipovou technologií vybaveno. Použití čipů v kartách je bezpečnější pro zákazníky i banky a rozšiřuje možnosti služeb. Svým klientům je vedle ČS už vydávají Komerční banka, ČSOB, Poštovní spořitelna, HVB Bank, Živnobanka, Volksbank a BAWAG. Od příštího roku je chtějí zavést i GE Money Bank, Raiffeisenbank a Citibank.

ČS nejdříve zájemcům nabídne elektronické čipové karty Maestro, od října pak i čipové karty Visa Elektron. Takzvané embosované karty, u kterých jsou některé údaje vyražené na jejich povrchu, začne banka opatřovat čipem v prvním čtvrtletí příštího roku.

Nové platební karty jsou stejně jako u konkurenčních bankovních domů takzvaně hybridní. To znamená, že mají kromě čipu stále i magnetický proužek, aby se daly použít i v prodejnách, jejichž terminály neumějí čipy číst.

Data jako v trezoru

Zavádění čipových karet by mělo podle odborníků posílit ochranu zákazníků, protože údaje na čipu jsou chráněny jako v trezoru. Data jsou zašifrována, bez příslušného klíče se tak k nim nikdo nedostane.

Navíc při každé transakci čipovou kartou je držitel vyzván k zadání PIN, čímž se snižuje riziko zneužití třetí osobou. U nynějších karet, které mají čip i proužek, závisí na terminálu u obchodníka. Někdy zákazník musí PIN zadat, jindy ne.

"Čipové karty představují v současné době nejmodernější produkt v oblasti karet. Hlavním jejich přínosem je zvýšení bezpečnosti při jejich použití, a výrazně tak přispívají k minimalizaci podvodných transakcí," uvedl ředitel úseku kartové centrum ČS Miloslav Křečan. Problémem u hybridních karet, které budou na trhu ještě dlouho převládat, však zůstává právě magnetický proužek. Ten umějí někteří podvodníci snadno zkopírovat.

Přechod na čipy dokázal v některých západoevropských státech podvody s kartami výrazně snížit. Vedle ČS se proto k nové technologii upnuly i ostatní bankovní domy. ČSOB dokončila převod šesti set bankomatů na čipovou technologii už začátkem roku. Karty, které nejsou vybaveny čipem a mají magnetický proužek, ale bankomaty akceptují i nadále.

Novinka: změna PIN v bankomatu

ČS v souvislosti s přechodem na čipovou technologii umožňuje jako první banka v Česku změnu číselného kódu, tzv. PIN, v bankomatu.

"Důvodů pro změnu PIN ke kartě může být mnoho: klient si nemůže svůj PIN snadno zapamatovat nebo má dojem, že jeho PIN mohl někdo odpozorovat. Proto si jej může jednoduše změnit ve kterémkoli našem bankomatu," řekl Křečan.

PIN ke kartě si mohou změnit jak držitelé čipových, tak magnetických karet, a to kdykoli, nejpozději však dva měsíce před ukončením platnosti karty. Změna PIN je ovšem za poplatek 50 Kč.

V Česku bylo ke konci března z celkového počtu 7,5 miliónu platebních karet opatřeno čipem zhruba 2,8 miliónu. Za poslední tři roky se tak počet čipových karet zhruba zdvojnásobil.

Reklama

Související témata:

Související články

Češi stále více používají kreditní karty

Platby kartou se v ČR postupně rozmáhají. Loni Češi zaplatili kartami Visa u obchodníků v celkové výši 1,9 miliardy eur (54 miliard korun), což je meziročně...

Platební kartou platí stále více lidí

Češi stále více používají platební karty pro placení nákupů. Např. platby kartami Visa u obchodníků v uplynulém roce vzrostly o celou jednu třetinu. Češi...

Výběr článků

Načítám