Hlavní obsah

V ČR se ročně vyrobí zbraně za téměř tři miliardy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Zbrojní podniky v České republice v minulém roce opět omezily produkci. Vyprodukovaly zbraně za 2,84 miliardy korun, což je o pětinu méně než v roce 2004. Mezi největší firmy stále patří Česká zbrojovka Uherský Brod a také kopřivnická Tatra, která vyrábí vojenská auta.

Článek

"Jedním z hlavních důvodů poklesu je trend snižovat rozpočty na obranu v Evropě," vysvětlil Culek z oddělení obranného průmyslu ministerstva průmyslu.

Většina firem se začala orientovat i na civilní výrobu, která jim zaručí příjmy, i když poptávky po zbraních klesá. Příkladem může být Zeveta Bojkovice, která se před několika lety úspěšně vrhla na strojírenskou výrobu komponentů pro automobilový průmysl.

Pokles zbrojní produkce v tuzemsku pokračuje již čtvrtý rok. Podniky vyrobí nejvíce munice (čtvrtina výroby), pak následují zbraně a zbraňové systémy. Největším odběratelem je česká armáda, asi 40 procent produkce jde na vývoz.

Podíl výrobků a služeb na celkové zbrojní produkci
výrobekpodíl (%)
munice23,6
zbraně a zbraňové systémy22,5
vozidla pro vojenské využití17,9
letecká technika15,3
elektronické a spojovací zařízení14,3
zbrojní technika strojírenského charakteru3,4
zbrojní technika pro opravy2,7
zbrojní technika nestrojírenského charakteru0,3
raketová technika0,1
Zdroj: MPO

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám