Hlavní obsah

Hygienici vyměřili miliónové pokuty restauracím a stánkům

Právo, Karolina Kudynová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hygienici letos udělili provozovatelům stravovacích zařízení již pokuty ve výši šesti miliónů. Vadí jim například obsluha, která nedodržuje hygienická pravidla, stejnou rukou podává jídlo a přebírá peníze od zákazníka.

Článek

Vážným prohřeškem je nedostatek pitné vody a teplé vody na mytí nádobí, například u stánků, ale i v horku rozteklé cukrářské výrobky. Právu to řekl v pondělí hlavní hygienik ČR Michael Vít s tím, že v tropických vedrech se jeho inspektoři více zaměřují na stánkový prodej.

"Někteří provozovatelé hygienu zanedbávají natolik, že jsme museli několik stravovacích zařízení zavřít. Nejvíce jich bylo ve Středočeském kraji. U stovek provozoven po celé republice, které nedodržely čistotu, jsme nařídili sanitární den," uvedl.

Ve statistice loňského roku na tom byli nejhůře s hygienou v Moravskoslezském kraji. Blokovou pokutu tam dostalo 40 procent kontrolovaných restaurací a stánků s občerstvením. Průměrná pokuta přitom činila tři tisíce korun.

"Na druhém místě je Ústecko a následují jižní Čechy," uvedl hygienik s tím, že nedostatky nacházejí stejně v českých restauracích a hospodách jako v bistrech s exotickou kuchyní.

"Tři sta hygieniků musí zvládnout zkontrolovat každé z 51 tisíc míst v ČR prodávajících jídlo jednou až dvakrát do roka. Je to poměrně náročné," uvedl Vít. Hygienici kontrolují i jídelny v nemocnicích, domovech důchodců a ve školách.

Rizikovými se provozovny společného stravování stávají právě v období parných dnů, které v Česku panují již přes dva týdny a mají trvat další týden. Hygienici upozorňují, aby si lidé dávali více pozor na to, co jedí, vyhýbali se majonézám nebo choulostivým potravinám prodávaným na slunci.

Pozor na grilované kuřecí maso

"Obzvláště jsme se nyní zaměřili na prodejce zmrzliny. Závažné problémy jsme ale nenašli. Jen někdy se stane, že u zmrzliny není vyznačeno datum spotřeby," uvedl hlavní hygienik s tím, že zmrzliny v minulosti byly často zdrojem salmonelózy. "Loni jsme zaznamenali 32 tisíc případů této nemoci," řekl Vít s tím, že by si lidé měli dávat pozor na grilované kuřecí maso.

"V posledních letech se zvyšuje výskyt průjmového onemocnění tzv. kampylobakteriózy. Je spjaté s vyšší konzumací kuřecího masa. Je důležité, aby grilovaná kuřata byla dobře propečená," dodal.

Reklama

Výběr článků

Načítám