Hlavní obsah

Kamióny zřejmě dostanou o víkendech červenou

Právo, dan, luk, znk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paragraf zákona, který by měl od 1. července dovolit řidičům nákladních aut o víkendu jezdit více hodin, nemusí mít dlouhého trvání.

Článek

Pokud se podaří ODS, KDU-ČSL a Straně zelených sestavit vládní koalici, měla by nová Sněmovna opět rozšířit zákaz jízd v sobotu a v neděli, jako tomu je dosud.

Podle místopředsedy KDU-ČSL a vyjednavače lidovců Milana Šimonovského je omezení víkendového provozu kamiónů prioritou všech tří stran.

"To je dlouhodobá deklarovaná priorita i naše. Do zákona si povolení víkendových jízd kamiónů prosadila soc. dem., ta se vyjednávání neúčastní, takže to tam nebude," řekl v pondělí Právu Šimonovský.

Soc. dem. však ještě před volbami uvedla, že také ona počítá s opětným omezením víkendových jízd kamiónů.

Jako téma to na jednání tří stran přinesli zelení. "Kamióny na silnici je naše klíčové téma," uvedla místopředsedkyně zelených Džamila Stehlíková. Dodala, že po prvních jednáních stranických expertů nevidí v obnovení zákazu víkendových jízd žádnou významnou překážku.

Také poslankyně zelených Kateřina Jacques hned po volbách Právu řekla. "Klíčové téma, o němž budeme chtít okamžitě zahájit debatu, je nadměrná kamiónová doprava. Rozšíření doby, kdy mohou kamióny jezdit o víkendech, je skandální."

Dosud mají kamióny po celý rok zákaz jízd v neděli od půlnoci do 22 hodin, o letních prázdninách i v sobotu od 7 do 20 hodin. Od 1. července, kdy se pravidla změní, se budou řidiči s kamióny na silnicích celoročně potkávat i v neděli do 13 hodin. V červenci a v srpnu bude jejich provoz zakázán také v pátek mezi 17. a 21. hodinou a v sobotu od 7 do 13 hodin.

Expertní týmy ODS, lidovců a zelených jednají od minulého týdne a dnes by jejich práci měli zhodnotit lídři stran.

Dnes zahraniční politika a lídři

V úterý se také sejdou vyjednavači pro zahraniční politiku. Jak Právu řekl zástupce ODS, šéf jejích europoslanců Jan Zahradil, představitelé stran si minulý týden vyměnili své písemné koncepční materiály.

Za lidovce vyjednává bývalý poslanec Vilém Holáň a za zelené nový poslanec a poradce v Evropském parlamentu Ondřej Liška. "Nepřekonatelné rozdíly nevidím," uvedl Zahradil.

ODS má podle něj několik důležitých bodů. Unii považuje za úspěšný projekt, který však právě proto, aby byl úspěšný, musí být transformován, což si ODS nepředstavuje cestou přijetí evropské ústavy.

ODS rovněž prosazuje sjednocení propagace Česka v zahraničí a sjednocení poskytování humanitární a rozvojové pomoci. Žádá také silnou transatlantickou vazbu. Zahradil souhlasí, že by EU měla nést větší díl zodpovědnosti za bezpečnost, ale ne způsobem, který bude konkurencí NATO.

Zahradil podle svých slov neví, zda bude jmenován ministrem zahraničí. Není podle něj ani jasné, která ze stran tento resort získá.

Anketa

Omezili byste jízdu kamiónů o víkendu?
Ano
95,9 %
Ne
4,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 2854 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám