Hlavní obsah

Nervozita z voleb na burze postupně slábla

Právo, Bedřich Choděra

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

České akcie v závěru seance do značné míry zmenšily úvodní pondělní propad s tím, jak slábla nervozita z nerozhodného volebního výsledku. K dopolednímu poklesu také přispěl sestupný vývoj na většině evropských burz. "Jak to vypadá, dopad voleb se vyčerpal poměrně brzy, nebo nebude tak silný, jak se ráno mohlo zdát," uvedl Roman Skalický z makléřské firmy Afin Brokers. Index PX klesl o 0,50 procenta na 1363,6 bodu.

Článek

Necitlivěji reagoval na volební výsledky podle očekávání ČEZ. Po ranním propadu k úrovni 680 Kč se poněkud vzpamatoval a zakončil na 696,90 Kč s úbytkem 2,18 procenta. Druhý největší pokles zaznamenal Unipetrol, a to o 1,96 procenta na 200,30 Kč. Sestupu se zcela nakonec ve SPAD vyhnul Český Telecom, který posílil o 1,33 procenta na 464,30 Kč, a také Zentiva s nárůstem kurzu o 1,09 procenta na 1114 Kč.

Dopady voleb na finanční trhy by neměly být podle analytiků České spořitelny nijak silné. U většiny akcií obchodovaných na pražské burze vidí v ročním horizontu více než 20procentní růstový potenciál.

Velké západoevropské burzy v pondělí oslabovaly. Ztráceli hlavně výrobci automobilů a letečtí přepravci po novém růstu ceny ropy a při slábnoucím dolaru, který během dne vůči euru dosáhl nového ročního minima. Akcie Porsche oslabily o 1,6 procenta, cenné papíry o 1,2 procenta, Lufthansy o 0,7 procenta, British Airways o 2,2 procenta.

Cena ropy se přiblížila 74 dolarům za barel, a tak například francouzská společnost Total si připsala zisk 1 procento. Také důlní firmy posílily, BHP Billiton o 1,4 procenta, Rio Tinto o 0,6 procenta. Dařilo se i pojišťovnám, britská Aviva zpevnila o 1,6 procenta po zvýšení nákupního doporučení k těmto cenným papírům od analytiků Deutsche Bank.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám