Hlavní obsah

Akciový trh táhla vzhůru Zentiva

Právo, Bedřich Choděra

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Další zkrácený týden pražská burza zahájila růstem. "Pražská burza doháněla, co zaspala v předchozím období," komentoval situaci na trhu Roman Skalický ze společnosti Afin Brokers.

Článek

"Tahounem dne byla především Zentiva, která při zájmu zahraničních kupců překonala úroveň 1240 korun," uvedl. Zentiva nakonec posílila o 3,67 procenta na 1244 Kč. Vedení firmy navrhlo rozhodný den pro výplatu dividendy 9,5 koruny na akcii na 16. června, valná hromada se uskuteční 7. června.

Ráno vylétly vzhůru také akcie CME (CETV), později se však jen bránily korekci. Uzavřely na 1564 Kč s přírůstkem 2,62 procenta. Unipetrol posílil o 2,35 procenta na 252,80 Kč, Erste Bank o dvě procenta na 1428 Kč. Analytici KBC/Patria zvýšili odhad cílové ceny akcií Erste Bank o 1,8 procenta na 48,9 eura a ponechali investiční doporučení na "držet". KBC/Patria zvýšila také cílovou cenu akcií CME o 7 procent na 78 dolarů (1739,4 koruny), investiční doporučení ponechala na "kupovat". Index PX vzrostl o 1,26 procenta 1532,9 bodu.

Evropské akcie v úterý kolísaly a dlouho se nemohly shodnout na směru vývoje. Růstu kurzů napomáhala cena ropy kolem 70 dolarů za barel. Investoři ale zůstali ostražití před nadcházejícím zasedání vedení americké centrální banky, které napoví, jaké bude tempo růstu amerických úrokových sazeb. Předpokládá se, že měnový výbor Fedu uprostřed týdne zvýší základní úrokovou sazbu na pět procent, kde byla naposledy před pěti roky.

Velkým přírůstkem kurzu na evropských burzách se mohl pochlubit operátor sítí mobilních telefonů Vodafone, který zpevnil o 3,6 procenta po spekulacích, že prodá svůj podíl v americké společnosti Verizon Wireless. Nizozemská telekomunikační firma KPN, která podnikala také v ČR, zpevnila o téměř čtyři procenta po lepších než očekávaných výsledcích hospodaření. Výrobce oceli Arcelor posílil o 2,5 procenta. Jeho rival Mittal totiž oznámil, že by mohl zvýšit svoji nabídku na převzetí Arceloru.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám